Skocz do zawartości

BMW E36 316i Auto podczas jazdy czasami nie reaguje na gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem tu nowa, mam problem ze swoim bmw i już nie wiem naprawdę co mu dolega. Auto czasami nie reaguje na gaz jadę normalnie i np dojeżdżam do skrzyżowania staję, chce jechać a on nie reaguje na gaz wcale po chwili odcina się że tak powiem i jedzie normalnie, podczas transy i jednostajnej prędkości szarpie. Jest to uciążliwe bo nie mogę poruszać się dynamicznie po mieście i do tego stwarzam zagrożenie. To jest bmw e36 93rok 1.6 benzyna gaz zauważyłam że gorzej działan na benzynie na gazie idzie lepiej ale zauważyłam że i na gazie zaczął odstawiać takie cyrki, do tego na postoju nie trzyma obrotów skacze strasznie, mam wrażenie że silnik nie chodzi równo, jak przełączy się na gaz jest lepiej wimieniałam przepływomierz, świece, sprawdzałam czy pompa paliwa ma ciśnienie jest podobno wszystko ok to wymiane świec zaczął troche lepiej chodzić ale problem pozostał, po podłączeniu do komputera nie wykazuje żadnych błędów. Do tego nie przepala chyba do końca benzyny bo jak się jedzie na samej benzynie okropnie śmierdzi. Nie wiem już co go boli, listwa zapłonowa? wtryski? może ktoś miał podobny problem i mnie nakieruje? :(
Opublikowano

no po pierwsze układ zapłonowy, może nie chodzić na wszystkie cylindry, gdzieś gubi zapłon. Do sprawdzenia kable i cewki czy tam kopułka (nie wiem co jest w 1.6).

po drugie masz do sprawdzenia silniczek krokowy jeśli nie chce trzymać wolnych obrotów.

Ogólnie do sprawdzenia jest to proste jeśli to układ zapłonowy. Na zapalonym silniku wystarczy odpinać poszczególne świece od zasialania, jeśli silnik zaczyna gorzej chodzić to jest ok, jeśli silnik mimo odpięcia zasilania swiecy chodzi tak samo to już wiemy gdzie dokładnie jest problem.

myśle że ostatnim elementem bedzie układ zasilania paliwa ponieważ na gazie nie pracuje a mimo to auto ci kuleje wiec raczej z wtryskami powinno być ok. Raczej szukaj w zapłonie problemów.

szukam