Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar kupić sedana e46 328i , myślę że to najlepsze rozwiązanie tylko to spalanie może wykończyć , według katalogu BMW pali 9 litrów .

A chciałem się was zapytać ile może palić po trasie przy średniej 180-200 i wyprzedzaniu i hamowaniu na polskich drogach??? Czy nie lepiej będzie kupić z ekonomii 330d , ile taki disel połknie ropy przy ostrej jeździe??

Pozdrawiam

A i mam pytanko , czy wpywa na spalanie w 328i double vanos w silniku, czy tylko wplywa na dynamike silnika????

Opublikowano

Wszystko zalezy od stylu jazdy.

W jezdzie miejskiej moze smialo spalic nawet i 20l na 100km natomiast na trasie srednio okolo 9l

Przy predkosci 180-200km/h powinien spalic okolo 16.5 litra benzyny na 100km.

Opublikowano
Mam zamiar kupić sedana e46 328i , myślę że to najlepsze rozwiązanie tylko to spalanie może wykończyć , według katalogu BMW pali 9 litrów. A chciałem się was zapytać ile może palić po trasie przy średniej 180-200 i wyprzedzaniu i hamowaniu na polskich drogach???

9 l/100 km to może przy stałej 120-130 km/h.

180-200 km/h gaz - hamulec - gaz - hamulec ->> 14-17 l/100 km, jak dobrze pójdzie. Zgaduję na podstawie testów drogowych, bo nie wiem, czy ktoś ma tu podobne doświadczenia ze zużyciem paliwa z podobnej jazdy.

Czy nie lepiej będzie kupić z ekonomii 330d, ile taki disel połknie ropy przy ostrej jeździe??

Turbodiesle - nawet 330d - źle znoszą tak ostrą jazdę. Co zaoszczedzisz na paliwie, wydasz na ponadplanowy serwis silnika (turbina, głowica).

BTW,

nie zakładaj kolejnego wątku w dziale, który się pierwszy z brzegu nawinie. Pytanie o spalanie nie pasuje do działu "Mechanika...."

I następnym razej precyzuj czego dotyczy temat, zaznaczając w okienku "wybierz" -> PYTANIE, KUPNO, OT, NEWS (lub na forum "Mechanika...." model, którego dotyczy temat, np. E46).

http://emots.wizja.net/emoty/rozwscieczony.gif

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).