Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiem ze tematow o swapach bylo na pewno duzo, ale te ktore widzialem nie odpowiadaja na moje pytanie.

Chcialem sie Was zapytac jaki silnik jest najlepszego do e30.

Aktualnie posiadam m20b20, glownie chcialbym zrobic Swap ze wzgledu na brak czesci, ale jak juz cos robie to wiadomo, trzeba parzec na wszystko.

Poczatkowo myslalem nad m52b28 lubie m54b30, ale w gre wchodzi rowniez m20b25.

Czy mozecie podpowiedziec ktory lepszy? Biorac pod uwage dostepnosc czesci, do silnika i podstawowych podzespolow orat osiagi?

Z gory dziekuje

Pozdrawiam

Opublikowano

Najlepszy do E30 to M20B25 ale osiągi najgorsze z silników które wymieniłeś, dostępność części taka sama albo nawet gorsza od M20B20.

Nie wiem jednak o jakie części Ci chodzi bo tzw eksploatacyjne do M20 są ogólnie dostępne, a jakieś poważniejsze to taniej z używek lub drożej w ASO, ale w dzisiejszych czasach jak decydujesz się na E30 to tanio już nie jest.

Pzdr

Opublikowano
Problem polega na tym ze nie mieszkam w Polsce, i tutaj jest ogolnie malo czesci a jak cos jest to nieoplacalne. Ostatnio poszla mi skrzynia biegów i nowa kosztowala tyle co swap silnika ze skrzynia na m54b30
Opublikowano

Ja skrzynie do M20B20 sprzedaję za 100zł. Taniej chyba by Ci wyszło przyjechać do Polski i wymienić skrzynię.

W ASO ceny części do M20 i M5x są pewnie podobne. Do używek: nowszych silników i aut jest na szrotach oczywiście więcej.

Pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak mieszkasz za granicą to swap też nie jest taki łatwy. Na wszystko musisz mieć papiery, jeśli chodzi o niemcy czy wyspy.

Jeśli chodzi o silnik to moim zdaniem to montować m20b25, bo jest najmniej roboty z tym. Cześci jest dość sporo nowych i używek. Osiągi nienajgorsze.

Optymalne jest m52b28, sporo mniej pali, jest też bardziej ECO, gdzie na przeglądach też nie jest bez znaczenia.

Najlepszy byłby m54b30 ale juz spory nakład pracy, ale frajda z jazdy...

PZDR>