Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem posiadaczem e61 z 2004 roku z naglosnieniem hifi. Wczoraj zamontowalem subwofery audio system x 200 mk 2 pod fotelami lecz niestety na ori wzmaku nie ma duzych zmian. Tonow wysokich i srednich jeszcze nie montowalem bo czekam na maty wygluszajace. Na dniach chce kupic wzmacniacz lecz prosze was o porade, mianowicie chodzi o to ze: sygnal z subow i reszte okablowania mam juz w bagazniku wiec montaz wzmaka wydaje sie prosty lecz nie wiem czy przy zakupie wzmaka z hi input bedzie wymagany dodatkowy montaz konwertera hlc2? Pod wzmak chce podlaczyc tylko suby z podfoteli poniewaz nie chce proc auta by poscic sygnal do przednich glosnikow a poza tym wydaje mi sie ze radio da rade naglosnic przednie naglosnienie audio system. Pod ten sam wzmak chce tez zamontowac subwofer czyli pod 2 wyjscia 2 suby a pod 1 wyjscie zmostkowane z dwoch chce podlaczyc subwofer dlatego chcial bym kupic troche mocniejszy wzmacniacz np. 4 kanalowy 4 x 150 rms by radzil tube lecz pytanie czy nie bedzie to za duzo gdy suby pod fotelami maja 2 x 100 rms czy moze ten wzmak jeszcze bedzie za maly? Co do subwofera, znalazlem gotowy zabudowany na wzor kola zapasowego od audio system, nowy za 220 euro to w sumie nie jest drogo lecz pytanie czy sub w tym miejscu dobrze zagra poprzez pulke dzielaca bagaznik a kolo zapasowe, czy moze lepszym rozwiazaniem bedzie zabudowa lewego boczka?

Ma ktos jakies sugestie?

Ps: najbardziej na dzien dzisiejszy zalezy mi na doborze wzmaka i czy adapter hlc 2 bedzie wymagany gdy kupie wzmaka z hi input.

Zgory dzieki za pomoc.

Opublikowano

Witam.

Wlasnie zamontowalem reszte z zestawu AUDIO SYSTEM x200 BMW MK2 czyli: Tony srednie i wysokie ze zwrotnicami + maty wygluszajace w drzwi przednie.

Efekt?: Duzo gorszy niz sie spodziewalem, glosniki te graja duzo ciszej niz oryginalne, gdy zawsze mialem ustawione tyl z przodem rownomiernie to teraz tyl gra tylko w 40% , w przeciwnym razie przod zostaje zagluszony.

Wnioski?: Jestem zmuszony zamontowac wzmacniacz 4 kanalowy (Audio System X75.4D) niby ten najlepiej pasuje do tego zestawu, wydaje mi sie ze przy zastosowaniu wzmaka wydajnosc tych glosnikow troche sie poprawi bo niestety graja strasznie cicho.

Zastanawia mnie tylko jedna zecz: Monter ktory sie tym tu zajmuje twierdzi iz musze zamontowac 3 adaptery hlc 2 na soprany, alty i basy. Dla mnie wydaje sie to dziwne poniewaz nie wiem jak i po co chce on zamontowac adapter do sopranow gdy te sa podloczone wraz z altami do zwrotnicy.

Martwi mnie tez ze pomimo tego iz mam niby cale okablowanie w bagazniku to itak brak kabli z przednich glosnikow poniewaz w naglosnieniu hifi do wzmaka ida tylko subwofery z pod foteli i tu jest moje pytanie: czy wystarczy zasotoswanie tylko jednego adaptera hlc 2 by wziasc sygnal z subwoferow na wzmacniacz, wtedy odlaczyc kable przednich glosnikow z radia i poscic na tyl do wzmacniacza, tylko czy gdy ten sygnal idzie tylko z subwoferow, czy bedzie to dobrze grac? Czy moze faktycznie jest koniecznosc zamontowania 3 adapterow?

Opublikowano

Pomimo zapewnień wielu sprzedawców systemy dedykowane - m.in. Audio System, Gladen - wymagają stosowania zewnętrznych wzmacniaczy mocy, niezależnie od fabrycznej wersji nagłośnienia. W przeciwnym razie nie wykorzystamy w pełni potencjału tych zestawów.

Jeżeli potrzebujesz podpowiedzi na temat podłączenia systemu, to zapraszam na PW.