Skocz do zawartości

E46 320d 136KM dziwny wykres z hamowni- spadek mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś byłem na hamowni a zarazem w firmie zajmującej się chip tuningiem. Z racji dobrej kondycji całego silnika zdecydowałem się na chipa, jak się okazało po pierwszym hamowaniu autko było już wcześniej chipowane. Co dziwniejsze sprzedający (nie handlarz) nic o tym nie wspominał :o . Autko wypluło 144,5 KM i 340Nm, facet z hamowni jak i od chipa stwierdził że ewidentnie było coś grzebane w programie i to dosyć nieudolnie z racji wytworzenia gigantycznego spadku mocy (będzie na foto). Auto zostawiłem do jutra bądź pojutrza, w celu wgrania świeżej serii i wtedy shamowania i sprawdzenia od czego owa powstała dziura. I dopiero wtedy ewentualny chip.

I teraz moje pytanie, czy ktoś może orientuje się co może być powodem takiego dziwnego wykresu? Czy to kwestia idiotycznie ustawionej mapy, czy coś jednak z kwestii mechanicznej?

Facet od chipa stwierdził że jemu ciężko postawić diagnozę 100% pewną na ten moment, stwierdzając dodatkowo że niektóre wartości ustawiane w mapie przyjmują kosmiczne wartości- takie których on by bał się ustawić komukolwiek.

Wrzucam foto poniżej.

http://i58.tinypic.com/11qsho4.jpg

Opublikowano

Ja osobiście nie mam pojęcia czy to wina mapy czy nie ale jestem bardzo ciekawy jak sprawa się zakończy będę śledził temat.

Daj znać czy się polepszyło na oryginalnej mapie i jak wygląda wykres.

Podczas jazdy tak normalnie też było czuć taki nagły spadek mocy ?

Opublikowano

Powiem tak, podczas jazdy niezbyt to dało się odczuć albo nigdy tego nie wyczułem. Facet z hamowni powiedział że to bardzo prawdopodobne ze nic nie czulem, z racji oporów jak i sytuacji i braku mozliwosci maksymalnego skupienia sie na drodze. Na hamowni on za pierwszym razem tez tego nie odczuł hamując auto, ale jak zobaczył wykres i całą reszte stwierdził że zrobi kontrolnie drugie hamowanie, i wyszło to samo. Dodatkowo stwierdził że ruszone są wartosci na mapie od około 750-800 obr/min które tez nie powinny byc zmieniane, co jak dodał moze powodowac ze auto na samym poczatku mimo zmian moze byc mułowate (i tak jest, a raczej było mam nadzieje).

Dzis do dzwonilem do warsztatu to dowiedzialem sie tylko tyle, ze nie da rady wywalic tej mapy bez wylutowywania kosci, wlutuje nowe zrobi serie- ma dac znac, i potem ewentualnie chip. Rowniez dzis powtarzal ze 1 raz spotkal sie z tak agresywna i nie udolna edycja mapy.

Opublikowano

Ok w takim razie czekam na efekt ;)

Dziwi mnie tylko fakt ze musi coś lutowac bo w tym silniku wystarczy tylko przez obd wgrac

Opublikowano

Może sie tu ktoś odezwie co się na tym zna bo już nie jednego się naczytaliśmy o czarodziejach mocy.

W takich zabiegach można nam wszystko wmówić ale i możemy otrzymać co się nam marzyło a może i więcej.

Mam nadzieję że ta hamownia była polecana przez kogoś ze znajomych bo w ciemno to bym się nie odważył.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
jak sie okazało winowajca tego spadku byłą przepływka, ale nie sam przeplywomierz a podobno nie ustawiony czy tam nie podlaczony cos z komputerem, i dzialal w trybie awaryjnym. Po zrestartowaniu modułu przeplywomierza ten dolek znikl