Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:search: :search: :search: :search: :search: :search:

Witajcie, posiadam BMW E60 530D z 2008 roku, mój problem polega na tym, że skrzynia przy delikatnej jeździe potrafi zmienić bieg z delikatnym szarpnięciem. Myślę, że miedzy 3 a 4 biegem tak się dzieje, nie jest to mocne szaprnęcie, jakby ktoś mi położył mi rękę na plecy. Co dziwne dzieję się tak jak jadę delikatnie, jak daje do oporu, to zmienia mega płynnie. Jak dojeżdzam do świateł bez gazu i redukuję to też czuć delikatne szarpnięcie, ale to chyba bardziej wygląda jakby po zbiciu biegu hamowała lekko silnikiem, to chyba akurat normalne, tak mi się wydaję. Auto ma 197 tyś, pierwszy właściciel w Polsce kupił ją z przebiegiem około 120 tyś i wtedy zmieniał olej w skrzyni biegów. Nie wiem czy przypadkiem nie jest to wina adaptacji, wydaję mi się, że on jeździł szybko (po ilości mandatów w samochodzie :8) ) i dlatego może skrzynia zmienia biegi w ten sposób. Jak go kupiłem to miał 187 tyś i jak to na jeździe testowej i przez pierwsze tygodnie jeździłem z gazem podłodze bo auto, aż do tego zmusza swoją dynamiką, jak zacząłem jeździć trochę spokojniej to dopiero to zauważyłem. Jestem ze Szczecina, jest u mnie serwis ASB, umawiać się do nich na diagnostykę, czy to raczej normalne? Głównie zależy mi na opiniach posiadaczy 5er z tym silnikiem i z automatem, jak to u was wygląda, nie powiem, że mi to przeszkadza, ale po prostu martwię się czy jednak nie zmienić tego oleju bo może jest zasyfiony.

Opublikowano
Jeżeli chodzi o wymianę oleju w ASB powinna być wymieniona po 60 tyś km, czyli jak wymiana była przy 120k, to następna przy 180k, wymieniałem u Kisielnickiego wraz z diagnozą skrzyni w jakim jest stanie.
Opublikowano
Jakie były koszty takiej wymiany u Ciebie ? Tzn. wszystkie koszty razem, wymiana, oleje itp. Jak ta skrzynia pracuję u Ciebie, widzę, że masz benzynę, więc różnica może być.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.