Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, temat założyłem w dziale diagnostyka ale bez efektów.

Od jakiegoś czasu podczas dodawania delikatnie gazu (przy małych i większych pred.) samochód czasami poszarpuje. obstawiałem na skrzynie biegów, na szczęście to nie to. Ostatnio podczas jazdy z mechanikiem stało sie to samo w takim stopniu ze wyskoczył komunika NAPĘD, jedziesz z ograniczona mocą, udaj sie do serwisu. Silnik i cały samochód się trząsł, ewidentnie nie palił na jakiś cylinder. Podjechaliśmy do warsztatu maska do góry, silnik nierówno pracuje. Podłączamy komputer błąd czujnika NOX, kasujemy błąd i silnik równiutko chodzi. Zdarza się to tylko gdy podczas jazdy zdejmę nogę z gazu i po chwili dodam ponownie gazu i szarpnięcia raz delikatne raz mocniejsze. Dodam ze po szarpnięciach czujnik NOX zawsze wywala błąd. Przykładowy komunikat z INPY i ISTY.

Czy na podstawie poniższych błędu można jednoznacznie stwierdzić co jest przyczyna?

Dodam ze świece, cewki i wszystkie wtryski są nowe.

link.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/6bcb609fe7d42e3e.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/6d72d8838460f238.html

Opublikowano

Wymień świece zapłonowe, ja ostatnio wymieniłem po 50kkm na bosha i pierwsza trasa i po około 150km nagle komunikat że nie dysponuję pełną mocą silnika awaria napęd coś takiego i automatycznie zwolnił mnie do 120km/h, różnica między mną a Tobą była taka że gdy zjechałem na parking i zatrzymałem auto to od razu wiedziałem że na którymś cylindrze nie pali przez silne wibracje silnika które przenosiły się na auto. Wróciłem na warsztat wymienili mi świecę na 3 cylindrze i jest OK, aczkolwiek mechanik mówił że zdarzają się z tymi świecami takie hece bo ostatnio wymieniał w jakimś X-e i padły facetowi 3 z 6 szt. :shock: podobno takie teraz świece produkuje firma BOSH na następną wymianę szykują NGK BMW.

Świeca była optycznie cała (ta uszkodzona) porcelana bez pęknięć, elektroda też (dobrze że się nie oderwała i nie wpadła w cylinder) po prostu przestała działać i tyle, może twoja tak jak migacze działa-niedziała :D .

Proponuję sprawdzić.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Czytałem kolego, piszę tylko że ja też wymieniałem i problem pojawił się właśnie po wymianie, nie przed, chodzi o to że myślimy skoro te rzeczy mamy nowe to nie bierzemy ich pod uwagę a to właśnie w nich może być problem.

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk