Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jakiś czas temu przy odbieraniu auta od mechanika, powiedział mi, że auto ma lekko dziurawy wydech, nie określił jednak gdzie. Po otwarciu maski z prawej strony słychać lekkie cykanie przy kolektorze(nie słyszalne we wnętrzu samochodu) a w kabinie bardzo sporadycznie zdarzy się wyczuć spaliny. Wszystko wskazuje na to, że wydech dziurawy jest gdzieś przy kolektorze. Zastanawiam się jakie mogą być konsekwencje jazdy z dziurawym wylotem. Domyślam się, że zakłócanie sondy lambda, co za tym idzie brak mocy ? Na moc auta nie narzekam choć porównania nie mam a do czasu kupna jeździłem autami max 70km :roll: Spalanie auta to ~9.7l/100 km przy bardzo spokojnym stylu jazdy. Więc jakie są konsekwencje jazdy z dziurawym kolektorem ? Spieszyć się z wymianą ? Bo szczerze mówiąc w najbliższym czasie szykuje mi się trochę innych wydatków. Pozdrawiam :D
Opublikowano
Jak masz kolektor dziurawy to za grosze kupisz sprawny używany plus musisz nowa uszczelkę. Gorzej wykręcić. spalanie masz bardzo dobre wiec możesz mieć raczej tylko niemiły dźwięk dla ucha ale pewnie wypierdzi szybko większą dziurę
Opublikowano
https://youtu.be/0_xF1c1lYBY oto filmik z pracy mojego silnika. Zastanawiam się czy to cykanie, o którym wspomniałem to na pewno nieszczelność wydechu ? Słyszalne jest najwyraźniej przy kolektorze. We wnętrzu samochodu tylko przy otwartych drzwiach. Co myślicie?