Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Walcze z moim autkiem już chyba od miesiąca, niestety bez efektów. Gdyby ktoś był zainteresowany dokładnym opisem tego co już sprawdzałem to jest to tutaj

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=26973&highlight=

Ale do rzeczy, po tych wyszystkich znojach doszedłem do wniosku że musze mieć uszkodzony DME . (Samochód chodzi na 5,5 gara)

Udało mi się zdobyć inny DME(na 100% sprawne), podłączytłem i ... kupa bo immo nie pozwala wogóle uruchomić samochodu, tzm. kontrolki się zapalają, rozrusznik kęci, ale nie odpala.

Samochód został podpięty do komputera z programem carsoft 6.1.4, komputer złapał komunikacje z samochodem, w Livedata wszystko na bierząco ładnie pokazuje, teoretycznie jest cacy, ale...

No własnie, funkcja na której najbardziej mi zależy, czyli " Sync. EWS (czyli immo) <-> Engime Control Unit" (jeśłi dobrze to tłumacze jest to synchronizacja immo z jednostką kontroli silnika, czyli moim zdaniem chodzi o DME), niestety nie działa, to znaczy podłączam ten inny komputer, uruchamiam funkcje w programie,dostaje ostrzeżenie że ta funkcja sparuje ten silnik z tym dme, następuje pytanie czy skrzynia ręczna czy automat, odpowiadam zgodnie z prawdą że ręczna, trwa komunikacja , dostaje info że wszystko jest OK, i żeby wyłączyć na 25 sek. zaplon. Robie tak i... zima. Samochód w dalszym ciągu nie odpala.

Może cos robie źle ? Może należy przed tą synchronizacją wykasować coś w tym "nowym" komputerze, a może w starym ?

Jest tam też taka funkcja jak DME Coding, domyślam się że chodzi o kopiowanie ustawień z jednego dme do drugiego. W związku z tym że sądzile że podczas kopiowania , skopiują się równiez dane z immo.

Zgodnie z instrukcją podłączyłem stary komputer, wlączyłem zapłon, komputer zczytał ustawienia, wyłączyłem zapłon, podłączyłem "nowy" dme włączyłem zapłon, komputer zaczoł wysyłać do tego "nowego" dme dane, kiedy skończył dał informacje że poszło ok, ize mam wyłączyć na 25 sek. zapłon. Zrobiłem tak i... też nic.

Ma ktoś jakiś pomysł, co zrobić (poza oddaniem DME jakiemuś magikowi żeby wyłączył wogóle immo, bo ta miesięczna walka naprawde kosztowała mnie już sporo pieniędzy), żeby to razem zagrało ?

Panowie wierze w was i pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Przeczytalem Twoj caly post, przewinalem do dolu strone i jak zobaczylem ze nikt nie odpisal to zebralo mi na wspolczucie pozniej zobaczylem date... :-(

Jak sprawa sie potoczyla? Teraz juz pewnie ochlonoles too mozesz pochwalic sie co bylo przyczyna? ja stawiam na EWS lub kluczyk.

Pozdro