Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Trochę szukałem, ale niestety nie udało mi się znaleźć nic konkretnego. Ostatnio w aucie przestała świecić pozycja w tylnym lewym reflektorze (część w błotniku) w BMW 3 E90 wersji poliftowej (2010). Niestety nigdzie nie znalazłem innego rozwiązania, jak zakup nowej lampy (serwis BMW 750 PLN, aukcje używanych 100-500). Ogólnie diody od kierunków są dobre, pozycja z lewej strony jest, bo przecież jest jeszcze lampa w klapie, ale.... No świadomość, że połowa nie świeci boli mnie jak drzazga w ....

Nie chciałbym wydawać fortuny na nową lampę, a z używanymi różnie bywa, a to uchwyt połamany, porysowana, pęknięcia i nie ma pewności, że zaraz nie będzie tego samego :(, a moja jest w stanie wizualnym perfekcyjnym (poza diodami :( )

Czy może ktoś wymieniał na własną rękę te diody, wie gdzie można kupić, czy łatwo się rozkłada na czynniki pierwsze taką lampę i czy potem nie ma jakichś większych problemów po zrobieniu tego?

Przed podjęciem działań wolałbym zaczerpnąć rady kogoś, kto już miał z tym do czynienia.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Trzeba rozkleić lampę. Dobrze mieć do tego opalarkę (należy BARDZO uważać żeby nie stopić bądź zniekształcić plastiku). Po rozłożeniu trzeba wymienić diodę (lub dwie jeśli obie nie działają). Dioda smd czerwona. Koszt 4zł. Natomiast bez doświadczenia szansa na poprawne rozklejenie i sklejenie jest 50/50 :) Jeśli się zdecydujesz ew. szczeliny będziesz musiał uszczelniać np. silikonem.

Proponuję kupić lampę, którą kupił kolega z tego tematu: viewtopic.php?f=70&t=277040 - koszt 300zł

Edytowane przez Vince
Opublikowano

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Tak też przypuszczałem, że trzeba będzie grzać, żeby rozłożyć. Teoretycznie nic nie mam do stracenia, więc zaryzykuję :)

Dzięki za podpowiedź oraz za link do lampy. Jak się nie uda, to się przyda :)

Pozdrawiam.