Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. jak w temacie. Mam pytanie odnośnie automatu w tym silniku. Wie ktoś jakiego producenta czy jaka skrzynia tam jest? Mam takie coś, że podczas dłuższej jazdy stałą prędkością dodam gazu ale nie do końca tylko tak trochę to nieraz trochę "długo pomyśli", szarpnie i pójdzie. Jakby z 5 na 3 czy 2 wrzucała. Generalnie w normalniej jeździe nic się nie dzieje. Przerzuca płynnie, wszystko ok tylko od czasu do czasu jest taki dziwny efekt. Albo nieraz nie zredukuje biegu i zamiast wyskoczyć jak wsciekła to sie toczy ( ale to może mi się zdaje bo już przywykłem :mrgreen: ).

pytam bo nie wiem czy ją ruszać czy sie nie przejmować. Bo pare groszy to kosztuje a nie lubie marnować pieniędzy. Bo może ten typ tak ma. Olej był podobono wymieniany jakieś 30tys. temu ale pewnosci nie mam. Bo może wystarczy sam olej z filtrem zmienić???

Buczu
Opublikowano
skrzynia to zf 5hp24 praktycznie taka sama jak w 4.4 . Samochod ma juz swoje lata wiec takie problemy sa normalnoscia. Ja jakis czas temu robilem remont bo mialem dziwne zbijanie biegow z 2 na 1 przy dojezdzie do swiatel . Zjawisko wystepowalo jak skrzynia byla ciepla . Na zimnym bylo wszystko ok. U mnie skrzynia nie trzymala juz cisnienia. Szykuj od 3 tys do okolo 5 tys zl za wiekszy remont. To co piszesz to nie jest normalne . Po remoncie praktycznie nie czuc ze zmienia jakis bieg choc przed remontem tez bylo w sumie dobrze . Problemem bylo tylko lekkie slizganie przy redukcji z 2 do 1 biegu.
Opublikowano
Ok, dzięki. To co piszesz to ten kangur co sie rozpisują na forum ale to nie to co u mnie. Ale remont pewnie prędzej czy później bedzie mnie czekac.
Buczu
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
I po problemie :) Okazało się ze to sterownik hydrauliczny. Za 1000zł chodzi jak nowa :D
Buczu
  • 1 rok później...
Opublikowano
u mnie uszczelnienia automatu juz puszczaly i pewnie dlatego jak sie rozgrzala to praca troche odbiegala od bardzo dobrej + taki dziwny kosz byl uszczerbiony ale czy on jakos wplywal znaczaco na prace to nie wiem. Ogolnie troche gratow wymienilem , ponad 3500zl lacznie wyszlo za remont. Skrzynia miala oryginalny filtr i nigdy nie byla otwierana ;) mysle ze do dnia dzisiejszego nadal by chodzila w miare ok bez remontu ;)