Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakiś czas temu zakupiłem do swojej E39 komplet subów M-Audio pod tylną półkę. Zasilane do tej pory były oddzielnym wzmacniaczem schowanym we wnęce koła zapasowego, ale przyszedł czas na dołożenie ori dsp. Z pomocą kolegi Maciej V8 zakupiłem panel mid z przyciskiem dsp, następnie wzmacniacz UTLOEWE i po ogarnięciu całej instalacji jest pierwszy sukces - gra wyśmienicie. Jednak wystąpił standardowy problem, po 30 sek. wzmacniacz się wyłącza. Po kilku telefonach sprawa wydawała się prosta - kodowanie i po sprawie. Dzisiaj miałem wycieczkę 200km do Opoczna, żeby całość przykodować i miało grać bez problemów.

Niestety, po dojechaniu na miejsce i kilku próbach kodowania okazało się... że tzw. "mały" licznik czyli bez BC (ten z samochodzikiem) nie posiada instalacji i-bus, która jest linią komunikacyjną pomiędzy licznikiem a dsp. Wszystko jest podłączone poprawnie, lecz brak komunikacji uniemożliwia przypisanie wzmacniacza. Jedynym wyjściem z sytuacji aby ten zestaw zagrał jest taki: potrzebne jest drugie auto. I to w następującej konfiguracji: musi mieć BC w liczniku, musi mieć DSP ale nie może mieć nawigacji. W związku z powyższym moje pytanie jest następujące: czy jest ktoś na forum kto ma E39 w takim wyposażeniu w okolicach Opoczna +/- 100km kto mógłby w ustalonym terminie razem ze mną podjechać do kliniki bmw i pomóc zakodować dsp? Oczywiście płacę za paliwo plus dodatkowo za przysługę (użyczenie auta i poświęcony czas). Polega to na tym, że trzeba podjechać tam dwoma autami, następnie z mojego przepiąć panel i wzmacniacz, zakodować po linii i-bus i włożyć te graty już w komplecie z powrotem. Nie jestem pewien czy musi być także sedan, ale wydaje mi się, że nie ma różnicy czy sedan czy kombi.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Przy okazji zapytam: może jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji i da się zakodować wzmacniacz do radia z pominięciem linii i-bus, np. wpinając się bezpośrednio pod zmieniarkę CD? Odległość w kilometrach nie ma znaczenia, jeżeli ktoś jest w stanie to ogarnąć to przyjadę.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Mistrzu, masz bc w tym panelu dsp?

Prawdopodobnie bede potrzebowal takiego, a mam wolny bez bc jesli Cie to urzadza ;)

Chetnie bym sie zamienil ;)

Dodatkowo mozemy sprobowac ogarnac kodowanko ;)

Ja mam u siebie z ibusem, ncs itd to nie problem ;))

Mozna tez przelozyc do mnie i kodowac

• 2 tygodnie później...