Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W związku z tym, iż i tak rozgrzebałem pół autka.. czas zająć się CarAudio. Oczywiście z góry informuję, że nie jestem jakimś maniakiem i nie śpie na kasie ;> Ale do tematu.

Proszę o pomoc co i jak mam kupić, jak podłączyć i gdzie poczytać know how. Na naszym forum jest full podobnych tematów. Ale wszystkie opisują jakie są rozmiary głośników w naszych beemkach....

Moje auto to E34 Sedan. Fabrycznie jest:

- 2xgłośnik (chyba 13cm) w nogach

- 2xgłośnik średniotonowy + 2xgwizdek na desce

- 2xgłośnik 13cm średniotonowy + 2x gwizdki na tylniej półce.

Już wywaliłem seryjne radio i zestaw z tylnej półki.

Mam ALPINE CDA-9812RB - 4 x 60W - 3 złącza RCA

Ale nie chce napędzać głośników z radia.. chce dokupić wzmacniacz

Do tego mam Pionieer TS-W1001DVC - dwucewkowy 25cm głośnik niskotonowy (400W short term/800long).

Te dwa elementy już są. Trzeba powoli dokupić całą resztę.. ale jutro położyć pod tą reszte kable co by w przyszłości nie trzeba było znowu pół auta próć.

Mój zamysł jest taki. Proszę poprawcie mnie i skorygujcie bo nie mam zielonego pojecia czy chce dobrze czy wogole to nie ma sensu.

Na tylnią półkę montuje wspomnianego pioneera usadowionego centralnie z osobnym wzmacniaczem tylko do basu (jaki wzmacniacz musze kupić???). Wywalam głośniki które są i wstawiam 2 głośniki 2 drożne w miejsce starych. Coś rozsądnego cenowo.

Z przodu wymieniam wszystkie głośniki na nowe (na dół jakies tanie bo i tak guzik z nich słychać) a na górę średnio i wysokotonówkę ze zwrotnicą.

No i do tego drugi wzmacniacz co by pociągnął te razem 6głośników + 2 gwizdki.

Czy moja koncepcja jest słuszna? Czy faktycznie musze kupić 2 wzmacniacze? Czy nie można jednego - ale sensownego?

"Only two things are infinite:

the universe, and human stupidity

...and I'm not sure about the universe"

A. Einstein

Opublikowano

Subwoofer właśnie wywaliłem z bagażnika i niestety już więcej go nie włoże. Właśnie z niego mam tego pionnera. Skrzynie kupiłem razem z autkiem. Jest to samoróbka. Koleś pewnie nie wiedział jaki głośnik w niej jest bo podłączone to było do wzmacniacza 100W Mac audio i wogóle nie grało. Wywaliłem skrzynie i ją rozkręciłem. Jak zobaczyłem tego pioneera to miałem uśmiech przez pół dnia. Dodam ze głośnik kosztuje coś 800zika ;D Po prostu fart.

A skrzyni nie będzie bo mam miesięczną córeczke i musze mieć CAŁY wolny bagażnik (wózek, gondola i cała reszta).

Dlatego chce wywalić dużą dziurę pod pioneera w tylnej półce. A bagażnik posłuży za skrzynie.

A. Einstein

Opublikowano

Mmmm.... odradzam. To nie ma sensu, głosnik straci swoją moc i efektywnosc. Głosniki basowe powinny byc zabudowane w skrzyniach celem uzyskania jak najlepszej jakosci dzwieku, zamontowanie takiego głosnika w półce nic nie da, basu praktycznie nie bedzie. Jednak bardziej bym polecał skrzynie basową bez rury bass-reflex. Jak na taki głosnik (jest on stosunkowo mocny) nie trzeba owej rury. Tego typu skrzynie http://www.allegro.pl/item104032979_skrzynia_obudowa_subwoofer_25_cm_37_l_br_by_bp.html zajmoja duzo miejsca, natomiast takie skrzynie http://www.allegro.pl/item105362326_subwoofer_jbl_cs1000b_wzmacniacz_magnat_the_rock.html

gdy dobierzemy głosnik o odpowiednich gabarytach cechoją się duzo bardziej dynamicznym basem niz te z bass-reflex oraz zajmoją o połowe mniej miejsca.

Opublikowano

To jest sedan.

Nie chce sytuacji w której na zewnątrz jest dyskoteka a w śroku coś ledwie pyka. Poza tym serio nie moge miec skrzyni w bagażniku.

A. Einstein

Opublikowano
Wdlg mnie nie ma sensu montowac takiego glosnika w polke. Albo sub albo OUT z głosnikiem. Sprzedac go i kupic jakies dobre glosniczki na tył. Taki glosnik pionka nie jest to glosnik "free air" wiec darowałbym sobie wsadzanie go w polke. Uzywanie takiego glosnika w taki sposob moze doprowadzic do jego uszkodzenia.
Opublikowano
Moj kumpel miał w civicu sub w w tylnej polce i nie moge powiedziec ze u niego grało zle bass był zadowolajajacy :twisted:

Co ty za herezje szerzysz? jak mozna miec subwoofer w tylnej półce :duh:

Opublikowano

Siemka

Wkleje tu to co napisał mi mój przyjaciel - prawdziwy spec w temacie.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Wedlug mnie na bank musisz miec dwa wzmacniacze jesli chcesz wszystko puszczac przez rca bo jeden tego nie obsluzy za chu**** chocby niewiadomo jaki byl

chyba ze

te z przodu w nogach i te z tylu pojda z radia co nie jest wcale bez sensu poniewaz po 1 i tak te miejsca sa malo wazne i po 2 Twoje radio ma bardzo dobry wzmacniacz takze do tego zupelnie wystarczy

i wtedy mozesz kupic jeden wzmak ale duzy i dobry

oczywiscie 4 kanalowy

i wtedy mostek na pioneera i dwa kanaly na przod

bo skoro zalezy Ci na miejscu montaz 2 wzmakow troche mija sie z celem a poza tym powinienes w takiej sytuacji zakupic kondensator

czyli koszty koszty koszty

takze reasumujac

wymienilbym glosniki na rozsadne cenowo(te z tylu i z przodu w nogach)

na przod kupilbym drozszy zestaw i nie wiem czy nie lepiej byloby wtedy zrobic tak ze dobry zestaw odseparowany czyli srednioton i gwizdek zalozylbym z przodu ale nie wiem czy nie czasem srednie w nogi a gwizdek na gore a srednie na desce zalozylbym rozsadne cenowo

nie wiem tylko jakie masz srednice i co Ci tam wejdzie

ale generalnie przod jest najwazniejszy i tutaj gowna kupowac nie ma sensu

tak mysle

jestesmy w kontakcie i pisz jak cos

==========================================

Jak do mnie to to przemawia.

A. Einstein