Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie forumowiczow.Mam nastepujacy problem mianowicie nagle auto przestalo odpalać nie kreci rozrusznik.Dodam że nic nie majstrowalem z obd. Wyciagnolem aku i podlaczylem na całą noc , operacja nic nie pomogla dodam że zaplon jest bo auto odpala na pych . Mam bmw 330xi z 2007 roku Proszę o Waszą pomoc i rady.
Opublikowano
najpierw sprawdziłbym,połączenie rozrusznika z instalacją,szczególnie ten cienki przewód-sterujący,który dochodzi do automatu rozrusznika,wyczyść styki od tego cienkiego przewodu i również od tego grubego,sprawdź czy w momencie kiedy rozrusznik powinien kręcić na tym cienkim przewodzie pojawia się prąd,jeżeli tak to kwestja awarii rozrusznika lub brudnych styków,jeżeli nie to trzeba szukać przyczyny w instalacji samochodu.
Opublikowano

rozrusznik najczęściej umieszczony jest na łączeniu silnika i skrzyni biegów,najłatwiej dojdziesz do niego od spodu auta,chociaż czasami z góry też jest dojście,przeważnie znajduje się po lewej stronie silnika,uprzedzając ewentualne,kolejne pytanie,lewa strona silnika w samochodach z silnikiem ustawionym wzdłużnie,to ta po stronie kierowcy,a nie po stronie pasażera-stojąc przed otwatą maską mógłbyś pomylić strony.

bez obrazy,myślę że jeżeli pytasz gdzie jest rozrusznik to lepiej o diagnostykę poproś kogoś kto ma większe doświadczenie,łatwo zrobić zwarcie grzebiąc przy instalacji elektrycznej :wink:

przypomniało mi się że chyba z góry dojdziesz do przewodów rozrusznika,widać je patrząc w okolicach środka kolektora ssącego,pomiędzy kanałami ssącymi 3,4 i 5 cylindra.

pozdr

Opublikowano

nie to nie rozrusznik ale poprawiłeś mi humor

rozrusznik ma zakręcić kołem zamachowym które jest połączone z wałem silnika wał jest na dole silnika to co jest na górze to nastawnik valvetronica

nie odpalaj na pych bo jest wysokie prawdopodobieństwo ze ci rozrząd przeskoczy lub zerwiesz łańcuch

w sumie coraz więcej ludzi teoretycznie wie co jest zepsute ale naprawić już nie potrafi