Skocz do zawartości

M50B25 dziwna odcinka, słaba moc od 4tys do 5tys obr/min

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Szukałem na całym forum i nigdzie nie znalazłem takiego przypadku jak mój:/ Mianowicie... Bmw e30 po swapie na M50B25 vanos. Problem polega na tym że auto nie grzało sondy. (pewnie uwalony sterownik), grzanie zostało podłączone na krótko w celu sprawdzenia czy cos sie poprawi. Jest duzo lepiej bo wczesniej auto dodatkowo strasznie zalewało do czasu az sie nie rozgrzało porzadnie. Generalnym problemem jest jednak to ze auto jest strasznie słabe w zakresie obrotów od 4tys do 5tys... praktycznie jakby przyczepke ktos dopinał, a od 5tys. ciągnie jak szatan az do samej odcinki... No własnie i tu jest kolejny problem. Odcinka czasami jest taka jak powinna byc czyli szybko odcina, nie szarpiac przy tym samochodem, lecz niestety bardzo czesto jest tak ze zamiast odcinki obroty dochodzą do 6.5tys i zamiast odcinac po prostu tak pracuje(jak diesel rozpedzony do granic swoich mozliwosci) i co jakis czas mocno szarpnie samochodem bo którys cylinder jednak wytnie. Błędów zapisanych brak... Parametry wszystkie wydaja sie byc w normie. Przepływka nówka sztuka, sonda nówka sztuka (ori Bosch), swiece nowe, nieszczelności na ssącym napewno zadnej nie ma. Czy to moze byc kolejny objaw sypiacego sie sterownika? A no własnie a propos sterownika, zostały w nim wymienione wszystkie tranzystory od cewek na nowe (ori bosch) przelutowane na nowo WSZYSTKIE punkty lutownicze, nic to nie wniosło do sprawy... Napewno doszedł bym do czegoś podmieniajac wszystkie cześci po kolei lecz nie mam worka złota żeby tak owe kupować. Może ktos miał cos podobnego i mógłby sie wypowiedziec jak to rozwiązał?
Opublikowano

Odnosze wrażenie ze gdy jest zimny silnik auto ma swoją moc (tak domniemam gdyż nie moge tego sprawdzic na 100% bo nie bede go pałował na zimnym), czuc ewidentnie ze chce to jechac. zagrzeje sie troche i lipton. :/ Dodam jeszcze ze chyba nie działa mi "ssanie" bo jak pale rano to ma małe strasznie obroty po czym po jakims czasie sie uspokaja i pracuje tak jak trzeba. Zmieniłem czujnik połozenia wału na nowy, nic to nie zmieniło, podmieniłem cewki, zero zmian... czyta to ktos wogóle?????

Naprawde nikt nie ma żadnego pomysłu???

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
z tego co piszesz rozumiem , że grzanie masz podłączone dalej na sztywno więc tu bym szukał problemu bo powinno być sterowanie do grzania sondy z tego co się orientuję bo tak to odczyty sondy na rozgrzanym i w dodatku dogrzanej sondzie nie są prawdziwe dla sterownika
BÓG MIŁOŚĆ WYGODA
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jest na sztywno ale własnie nie do końca sie zgodze. W tym sterowniku chyba grzeje cały czas. Po przelutowaniu sterownika pokazuje sie napiecie na przekaźniku 12v i jest cały czas bez przerwy do osciagniecia przez silnik 5tys. obortów. Tylko to napiecie jakies dziwne bo na mierniku pokazuje a przekaznika nie ma siły złapac. W kazdym badz razie jest cały czas aż do 5tys obrotów, powyzej znika i ponizej 5tys znowu sie pokazuje. Ale gdyby jednak była to wina tego to jak wykonac taki układ do grzania?