Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem posiadaczem BMW E46 touring 2002 rok, silnik N42B20 automat.

Posiadam go od kilku miesięcy. Od początku problem jest że auto muli poniżej 3000 obr/min a sterownik wyrzuca błąd P2782 Camshaft sensor outlet.

Do tego auto pali 14 l/100km. Czujnik wałka wydechowego był założony "made in china" więc go wymieniłem na oryginał BMW i nic nie pomogło dalej wywala błąd. :mad2:

A żeby było tego mało to jeszcze gdzieś ucieka olej 1l na 500-800 km (brak dymienia z wydechu ani śladów wycieków).

Auto po wymianie świec zapłonowych, odmy, uszczelek vacuum i podstawy filtra.

Już nie mam pomysłów co z tym autem zrobić :/

Opublikowano
U mnie też wywalił błąd czujnika i też był muł od dołu i skończyło się na wymianie wałka mimośrodowego - pomaga! Problem w tym, że ciężko znaleźć używany w takim stanie by był sens go zakładać. Coś mi mówi, że sprzedający mógł o tym wiedzieć, bo nie jest to tania sprawa. Co do oleju, skoro nie widać wycieków to na 90% uszczelniacze zaworowe. Wiele osób pisze, że da się to zrobić bez zdejmowania głowicy za 500zł z częściami.
Opublikowano
A co ma wałek mimośrodowy do błędu czujnika wałka wydechowego ? Ja raczej podejrzewałem Vanosa lub łańcuch rozrzadu.
Opublikowano

Wałek mimośrodowy steruje wychyleniem zaworów ssących. Natomiast vanosem steruje komputer poprzez dwa elektrozawory.

A błąd jaki wywala dotyczy wałka wydechowego do którego nijak się ma wałek mimośrodowy.

Opublikowano
Tak wymieniłem ten z nr 4 po lewej stronie, oryginał z serwisu BMW. Po resecie błędów przy odpaleniu znowu ten sam błąd się pojawia.