Skocz do zawartości

Gaśniecie silnika, problemy z odpalaniem. Bmw e46 318i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem iz w czasie jazdy auto potrafi mi zgasnąć wywalajac wszystkie kontrolki. Po zgasnieciu jest problem z odpaleniem i trzeba kręcić trochę. Drugi problem to podczas jazdy wywala akumulator na czerwono na sekundę i czuć wyraźne szarpnięcie. Trzeci problem, rozlaczylo cały system kontroli. Po podłączeniu kompa wywala jeden błąd, czujnik ciśnienia hamulców. Zero elektryki! Jakieś przypuszczenia ktoś ma? Z góry dzięki
Opublikowano

Jakim programem czytałeś błedy ?

Wygląda jak byś miał chwilowe zwarcie ,albo gdzieś nie łączyło, ale tyle to i sam pewnie wiesz.

Na wszelki wypadek to sprawdź kostkę od stacyjki.

Hmm... jak całkiem padnie to łatwiej szukać

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Jakim programem czytałeś błedy ?

Wygląda jak byś miał chwilowe zwarcie ,albo gdzieś nie łączyło, ale tyle to i sam pewnie wiesz.

Na wszelki wypadek to sprawdź kostkę od stacyjki.

Hmm... jak całkiem padnie to łatwiej szukać

Co do systemu trakcji to zawiesza się czujnik na listwie. Z elektryka było robione tylko to że robili sprzegielko na alternatorze, ale to wyświetlanie aku na sekundę nie znikło. Ale najbardziej wnerwia mnie gasniecie auta i problem z odpaleniem, może pompa paliwa? Bo jak przeciagne np na 3 biegu do 6tysiecy i wrzucam 4 bieg to czuć szarpbiecie autem i muszę odpuścić gaz i dopiero idzie normalnie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Czujnik położenia wału prawdopodobnie się kończy. Typowe objawy.

Dokładnie tak jak mówisz! Wymienili czujnik położenia wału i czujnik ciśnienia hamulców czy jakoś tak

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam takie same objawy jaki czujnik wymieniłeś wałka rozrządu czy wału krokowego?? Dodam że u mnie nic na kompie nie wyskakuje:(
Opublikowano

U mnie razem z wymianą 900 coś.. 5/6 godzin pracy, bo dojście trudne. Podejrzewam, że zostałem wydymany, ale nie wiem jak będzie w Twoim przypadku.

Jak potrafisz zrobić sam, to zrób to sam i napisz jak Ci poszło. Czujnik ok 200 zł kosztuje.

Opublikowano
U mnie razem z wymianą 900 coś.. 5/6 godzin pracy, bo dojście trudne. Podejrzewam, że zostałem wydymany, ale nie wiem jak będzie w Twoim przypadku.

Jak potrafisz zrobić sam, to zrób to sam i napisz jak Ci poszło. Czujnik ok 200 zł kosztuje.

Zostałeś wydymany. 3-4 godziny to max w tym silniku. w ASO czujnik ok.430zł zamienniki po 200-250, więc swoją drogą za robotę nie źle Cię skasowali.

Opublikowano
Dobrze że sam sobie wymienię bo krzyczą ładnie za wymianę. Tylko pojadę pod kompa zrobić adaptację to tylko 50zl:) zawsze coś zostanie w kieszeń:) zobaczę ile tak na prawdę się schodzi czasowo z wymianą.
Opublikowano
Dobrze że sam sobie wymienię bo krzyczą ładnie za wymianę. Tylko pojadę pod kompa zrobić adaptację to tylko 50zl:) zawsze coś zostanie w kieszeń:) zobaczę ile tak na prawdę się schodzi czasowo z wymianą.

Jaką adaptację? Czego, czujnika położenia wału? :duh: Przecież tu się nie robi żadnej adaptacji...

Opublikowano
morze ktoś podpowie??

Morze to masz np: Bałtyckie :D

Jeśli chcesz, to jedź i rób adaptacje :D Elektryk się ucieszy, że jego portfel wzbogaci się o kilkadziesiąt zł a on sobie poklika, ewentualnie skasuje adaptacje a silnik i tak sam sobie wszystko zaadoptuje.

Opublikowano
Jak tak uważasz. Już składam za jakieś 30 minut będzie wiadomo:) ale jest ciężko odkręcić kolektor ssący od dołu dwie śrubki a 30 minut roboty:(
Opublikowano
Chyba się udało:) zrobiłem 15km i nic wszystko dobrze a wcześniej po przejechaniu 6km już gasła:) Jutro będzie wiadomo na 100% czy naprawiona:) Dzięki wszystkim za podpowiedzi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)
Opublikowano

No no to gratki. Jak będzie wszystko śmigać to grzecznie podejdź do auta, otwórz maskę i pocałuj silnik w ramach przeprosin. :mrgreen:

Ile zajęła Ci wymiana czujnika?

Opublikowano
Całego go wycałuje:) hehe. Nie całe dwie godziny gdyby nie te śrubki kolektora to by była to chwila:) no i ciężko jest dobrze wsadzić odmę na kolektor bo nic nie widać jak się wsuwa odmę na mocowania:)
Opublikowano
No widzisz jakie to proste :dance:

A mnie pocisneli na 6 godzin i jeszcze w dwie osoby było im ciężko :mad2: :mad2: specjaliści bmw..

andrykowski service bosch... :mad2: :mad2: