Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie, dwa dni temu kupiłem akumulator, bo stary po dwóch latach użytkowania ( tak mi się wydaje, że to z przyczyny naturalnego padnięcia ) wymieniłem. Niestety, ale nowy akumulator mi padł :cry2: , tzn, jeździłem dwa dni, objawów rzadnych nie było - kontrolka ładowania po odpaleniu gaśnie, komputer błędów nie wywala. Co może być :?: Po przekręceniu rozruchu, wydobywa się tylko takie pukanie, zresetował się zegar, dzisiaj jeszcze jeździłem i odpalał normalnie. Może macie jakieś wskazówki, może ktoś miał podobny problem :?:

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano

Sprawdż miernikiem napięcie akumulatora. Odpal z kabli. Sprawdź prąd ładowania. Na razie to za mało danych.

U mnie w E30 długo walczyłem z (jak zsądziłem) złym ładowaniem aku. Nie chciał odpalać. Gasły kontrolki. Zmieniłem aku i dwa dni ok - a potem znowu. No i okazało się, że zrobiło się zwarcie na jednym z głównych kabli od rozruchu pod kierownicą (te co dochodzą do kostki od kluczyka). Dopiero jak poszedł dymek to zauważyłem, a szukałem przyczyny zupełnie gdzie indziej. Możesz też sprawdzić w stanie spoczynku czy gdzieś prąd nie ucieka. Sposób jest w Etzholdzie. Nie mam pod ręką ale jak chcesz to wieczorkiem wrzucę.

Pozdrawiam.