Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od czasu zmiany oleju na valvoline ll 5w40 silnik zaczął pracować jakoś głośniej. Przejechałem jakieś 1000 km i zaobserwowałem dziwne klekotanie silnika. Jest również charakterystyczny dzwięk od strony kolektora na wysokości DIS-a. Ma ktoś może pomysł skąd może wynikać taka praca silnika?

Miałem w planie wymienić odmę wraz z przewodami gdyż po wyjęciu bagnetu slychac dość intensywne bulgotanie. Do tego przewód z odmy idący do pokrywy zaworów jest owinięty i poklejony jakimś sreberkiem. Ostanio wymieniłem cewke bo była strzelona. Na Vscanie (program ODB ) odczytalem opcje "zamrozone ramki" i tam pojawił sie p0016 blad polozenia wałka rozrzadu\ walu korobwego blok cyl 1 cz.A Po skasowaniu raz czy dwa na ta chwile nie wraca. Co do samego bledu nie wiem czy dotyczy walka dolotowego czy wydechowego czy samego walu. Odpala bez problemu w pierwzej sekundzie wiec raczje to nie czujnik walu (nigdy sie nie zdarzylo zeby nie odpalic za pierwszym przekreceniem czy jest zimny czy goracy). Mam czasem wrazenie ze na nagrzanym silniku jest odrobinke przymulony do 2000RPM startując np od 20 z dwójki i czuć tak jakby czasem po wcisnieciu gazu szarpnal przy zmianie biegu. Czasem jest delikatne zafalowanie obrotow potrai zejsc do 400RPM przy zmianie biegow i po wcisnieciu gazu tak jakby chcial nadgonic jest takie odczuwalny przeskok. Przy właczeniu klimatyzacji tez jakies 2 seukny ma wahniecia a potem juz stabilnie ok 700 RPM.

Czytałem na zagranicznych forach ze p0016 trzeba by robic regeneracje Vanoso sparwdzic elektrozawory wymienic na nich uszczelki albo zaminc je miejscami, zeby sprawdzic czy moze ktorys nie jest uszkodzony\bądz nieszczelny

Dodam, że:

-świecie nie wymieniałem nie odkręcałem nie sprawdzałem w jakim są stanie,

-silnik jest czysty nie widać wyciekow

-bierze olej z pewnoscią - wlalem na poczatek 6l przy wymianie potem w niewielkim odstepie czasu ( kontrolujac na bierzaco stan) dolalem litr na tą chwile jest w 3/4 na bagnecie z rana a przejechane od zmiany jakies 1300.

Załączam link do filmu.

Ma ktoś jakieś pomysły skąd taka praca, z kabiny jadac nie czuc ale jak otworzne maske to mnie to irytuje...

Ma ktoś jakiegoś dobrego speca w Warszawie ( okolicach) , który się zna na mechanice a nie tylko odczytuje bledy z kompa (te odczytac moge sam)

Z góry dzięki za pomoc.

To mój pierwszy post - proszę o wyrozumiałość i sorry z gory za jakieś gafy które mogłby zostać popełnione w opisie :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Mam dokładnie to samo w m54. Świece, odma nowe, łańcuch na wałkach nowy zalany Motulem 8100X-clean+ Zero błędów. Nic nie pomogło. Ktoś się uporał z takim czymś? :mad2:

Opublikowano

Ma ktoś jakieś pomysły skąd taka praca, z kabiny jadac nie czuc ale jak otworzne maske to mnie to irytuje...

Sam sobie odpowiedziałeś na początku postu ;-)

Jaki olej poprzednio zalewałeś?

Wydaje mi się, że robisz z igły widły. Przynajmniej dla mnie jakoś tragicznie nie klekocze ale ja mogę mieć niedowład słuchu :-)

Dla przykładu praca M52