Skocz do zawartości

2.5 TDS Przygasające oświetlenie przy spadaniu z obr.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam mały problem ze swoją "Beatą". Mianowicie, przy spadaniu z obrotów następuje zadrganie całą "budą" (przy ok. 1000rpm). Wtedy oświetlenie w samochodzie, po bokach i centralna lampka przygasa. Zegary, kontrolki świecą normalnie. Gdzie mam szukać problemu?

Tak ogólnie to te drgania nadwoziem doprowadzają mnie do szału. Byłem u kilku mechaników i nikt nie potrafił mi powiedzieć, w czym tkwi problem. Powoli mam tego dość. Na ciepłym, czasem muszę trochę dłużej pokręcić, ale jeszcze bez tragedii (nastawnik pewnie siada - wiem o tym). Powiedziano mi że raczej to nie jest wina nastawnika. Ktoś powiedział że wtryski - wymieniłem końcówki, ustawiłem, sterujący kupiłem używany - założyłem.

Z ciekawostek jeszcze, kilka razy mi się zdarzyło, że w momencie gdy próbuję zaparkować, skręcam kierownicą, naciskam sprzęgło, telepie nadwoziem - i samochód gaśnie. Zauważyłem że przy skręconej kierownicy, drgania nadwoziem są bardziej odczuwalne. Po wskazaniach z obrotomierza, można wyczytać że obroty spadają do ok 600rpm i po chwili wracają do normalności 750rpm.

Czasem podczas jazdy lub na postoju lubi się zapalić kontrolka świec, a podczas odpalania na zimnym silniku, zdarza się to rzadko, ale jednak - następuje nierówna praca silnika, kontrolka świec, raz się zapala raz gaśnie - po chwili się uspokaja wszystko i silnik pracuje normalnie

Gdyby to wszystko połączyć (bo wydaje mi się że wszystkiemu jest winna jedna rzecz - jeśli nie, poprawcie mnie, Proszę!) ale kompletnie nie wiem jaka.

Ma ktoś jakieś pomysły, co powinienem sprawdzić?

Opublikowano

Trudno tak zdiagnozować na odległość, ja bym obstawiał nastawnik - przy nieprawidłowej dawce paliwa mogą falować obroty, auto potrafi czasami zgasnąć itd. Nastawnik również może generować drgania silnika, tzw przebieranie, co z kolei przekłada się na "rzucanie" silnikiem, gdzie to przenosi sie na całą budę.

Innym źródłem drgań może być dwu-masa. Ewentualnie układ wydechowy, a dokładniej tłumik drgań (jeśli ktoś już go wymieniał to jest duże prawdopodobieństwo że tak może być) - przerabiałem to u siebie

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif