Skocz do zawartości

e46 330D Silnik szarpie, nie równa praca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z moją 3-ką. To nierówna praca silnika. Niekiedy wręcz niewielkie szarpanie a niekiedy bardzo małe skoki obrotów. Na postoju po prostu wskazówka obrotomierza drga, ale nie są to drgania o stałej sinusoidzie, tylko obroty falują jak chcą. Podczas jazdy przy dodawaniu gazu lub utrzymywaniu gazu na jednym poziomie to samo. Wymieniłem filtry powietrza, paliwa... jakby objawy troszeczkę zmalały ale nadal są i wkurzają z wielką mocą. A propos mocy auto ogólnie śmiga jak śmigało.

Po podpięciu przez mechanika pod kompa (ale chyba taki ogólny interfejs) wyskoczyły 4 błędy:

1260 - układ regulatora pompy rozdzielaczowej

1A04 - dodatkowy grzejnik elektryczny

3505 - obwód modułu sterowania świecy żarowej (może to być niedziałająca świeca, którą kochany mechanik zostawił urwaną podczas ostatniej wymiany świec nie przyznając się do tego)

0480 - wentylator chłodnicy

Mechanik, który podpinał polecił mi jeszcze poprawienie styków na wtryskiwaczach. (?)

Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki. Jeżeli trzeba wrzucę film...

Opublikowano
Polecam sprawdzić korekcję na wtryskiwaczach być może wina któregoś wtrysku.

Kolego to musi zrobić fachowiec czy ktoś z kompem i dobrym interfejsem da rade? Bo tak się zastanawiam nad kupnem takowego na allegro...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Przyczyną okazała się elektryka a ściślej mówiąc zaśniedziała wtyczka zaworu na listwie na silniku. Również inne przewody zostały wymienione. Mechanik wymienił też przewody od podciśnienia bo było podejrzenie że są nieszczelne.

Koszt 180pln i po problemie.

Nie myjcie silnika karcherem!

Pozdrawiam