Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich ,to moje pierwsze BMW i mam taki nietypowy problem , po przebiegu 112 tys km , podczas jazdy padła elektryczna pompa wody , samochód stracił moc, zgasł i gdzieś z górnej cześci silnika wyrzucił część płynu chłodzącego ( wszystko zabryzgane więc nie było widać skąd ).

Pompa z termostatem wymieniona na nową , ale... tłocząc płyn pod cienieniem w poszukiwaniu nieszczelności , ani warsztat niezależny ani ASO BMW nie znaleźli wycieku ... samochód zagadka w ich opinii. Czy miał ktoś taką sytuację ?? W kilka dni po samej wymianie , zobaczyłem , że płynu jest poniżej minimum, dolałem i już nie ubywa , mówili w ASO , że mieli spory problem z odpowietrzeniem ... ten ubytek mógł być spowodowany złym odpowietrzeniem ? W ukrytym menu temp waha się od 80 pare do ok 100 stopni przy szybkiej jeździe i tak od 101 do 108 w wolnej po miescie ...czy to norma w benzynie ? i jeszcze jedna rzecz mnie męczy ..zauważyłem , że na zimnym silniku po odkręceniu korka płynu chłodzącego jest syk.... silnik nie dymi , płyn wydaje się być czysty. Płynu przez 3 tygodnie nie ubyło . Może być , że uszczelka poszła lekko przy tamtej sytuacji z wywaleniem płynu i spaliny ciśnienie przerzucają do ukł chłodzenia ? Jak sprawdzić to ?

Opublikowano
Co do temperatury to spoko jest dobrze jak trzyma w granicy 100. Co do płynu to kup tester do sprawdzenia w zbiorniczku pobierasz do niego trochę płynu i mówi czy są w nim spaliny koszt jakieś 40zł.
Jedź szybko tam gdzie wolno :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gdy słabo odpowietrzyli układ, do rzeczywiście mogło później brakować ci płynu. Jeśli teraz nie ubywa, to powinno być już ok.

Niektóre benzynowe silniki Bmw rzeczywiście trudniej się odpowietrza.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg