Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Temperatura na podwurku wzrasta i mam pytanie o pracę wentylatora. Jak powinien pracować. Uważam że w mojej X3 działa za często. Może mi się wydaje ale nawet przy wyłączonej klimie działa zbyt często. Tak ma być? Błędów tester nie zarejestrował.
Opublikowano

z tego co wiem to na włączonej klimie działa cały czas na wolnym biegu .

jeżeli poziom płynu jest dobry to zobacz jaką masz temperaturę silnika jest możliwość ustawienia żeby na wyświetlaczu licznika pokazywało ci aktualną temperaturę w czasie jazdy , z reguły termostat jak nawali to nie zamyka układu ale może masz zacięty termostat i nie otwiera i silnik się grzeje ?

Opublikowano

Witam, również jestem posiadaczem e83 3.0i z lpg i u mnie też bardzo często włącza się wentylator, przy takiej pogodzie jak dzisiaj czyli ok +25, wentylator pracuję praktycznie non stop, oczywiście przy miejskiej jeździe, na klimie to chyba faktycznie pracuje cały czas, dziwna jest sprawa bo po wyłączeniu silnika automatycznie wyłącza się też wentylator, np. w e46 320i wentylator jak się włączy to po wyłączeniu zapłonu potrafi dalej pracować do czasu aż schłodzi płyn w chłodnicy,

Może ten model tak ma!

Opublikowano

U mnie nie pracuje jakoś nadmiernie często. Na pewno wyłącza się z wyłączeniem silnika. Ale za to mam wrażenie, że od silnika aż "bucha" gorące powietrze (wyraźnie wyczuwalne). Czy Wy też tak macie? Wskazówka temperatury jednak w idealnym pionie.

A swoją drogą jakie spalanie, bo u mnie ok 22l/100km w mieście...

Opublikowano
W mojej Buni jakoś nadmiernie to nie bucha gorącym powietrzem, wskazówka stoi jak zaczarowana centralnie wskaźnika. Może ktoś podpowie gdzie sprawdzić w ukrytym menu temperaturę cieczy chłodzącej? A co do spalania to moja 3.0i 231 KM na lpg pali średnio 14 ltr, na zbiorniku 50 ltr (wchodzi 40) robię po mieście ok 220 km, natomiast jazda mieszana z przewagą na trasie około 290 km, sterownik lpg stag a wtryski hana.