Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum.

Od środy cieszę się swoją nowiutką X3 XDrive 20i, zakupioną we sprzedaży dyplomatycznej.

Samochód jest piękny i cudnownie się go prowadzi, ale mam pytanie o spalanie.

Na początku to było ponad 20 l/100 km, teraz oscyluje cały czas na poziomie 14 l I nie chce spadać , mimo, że jeżdzę głównie na Eco Pro I naprawdę bez ciśnięcia w pedał...

Nie wiem czy to proces tymczasowy i to się z czasem ustabilizuje na jakimś logicznym poziomie, czy te dane z katalogu od BMW to można sobie wsadzić...(oczywiście wiedziałem, że będzie wiecej niż w katalogu, ale nie aż tyle więcej...).

Pozdrawiam

Opublikowano

wyzeruj i zacznij od nowa.

U mnie spalanie waha się w zależności od tras, długie, krótkie, szybko wolno itd.

Na samym początku miałem 8,3 L - (70% trasa + 30% miasto) teraz mam 9,7L (50%+50%) - i tak spalanie trzyma i się przez 44 000km

XmaX
Opublikowano

Aktualnie jeżdżę po Lizbonie I okolicach, w większości autostrady i drogi ekspresowe, raczej nie przekraczam 130 km/h, ale spróbuje z tym wyzerowaniem. Wiesz zakładałem tak z 10 -11 l, ale ponad 20 czy jak teraz 14 to przekracza znacznie moje oczekiwania,

poczekam, wyzeruję I troche pojeżdzę jeszcze.

Dzieki za odpowiedź...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
moją X3 jeżdzę od początku 2012 roku 2.0d. jazda w 95% po mieście ale bez stania w korkach, przejechane łącznie ok. 50k. po każdym tankowaniu resetuję licznik spalania, waha się pomiędzy 7,5l a powiedzmy 8.0, myślę że nieżle jak na takie duże auto, choć poprzedni auto którym jeździłem Avensis 2,2 D4D po mieście był w stanie wziąć nie więcej niż 6,5l.
Opublikowano

Trochę się to spalanie uspokoiło, może faktycznie trzeba było chwilę poczekać aż auto mnie pokocha troche..:)

Aktualnie nie przekracza 11, co dla mnie jest ok, nie zamierzam jeżdzić 80 km/h aby oszczędzać ,a cieszyć się jazdą I uważam, że porzy takim dużym I cięzkim aucie I takich oponach ok 11 l beznyzny nie jest czymś szokującym..

Pozdrawiam