Skocz do zawartości

Spalanie F25 XDrive 20i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum.

Od środy cieszę się swoją nowiutką X3 XDrive 20i, zakupioną we sprzedaży dyplomatycznej.

Samochód jest piękny i cudnownie się go prowadzi, ale mam pytanie o spalanie.

Na początku to było ponad 20 l/100 km, teraz oscyluje cały czas na poziomie 14 l I nie chce spadać , mimo, że jeżdzę głównie na Eco Pro I naprawdę bez ciśnięcia w pedał...

Nie wiem czy to proces tymczasowy i to się z czasem ustabilizuje na jakimś logicznym poziomie, czy te dane z katalogu od BMW to można sobie wsadzić...(oczywiście wiedziałem, że będzie wiecej niż w katalogu, ale nie aż tyle więcej...).

Pozdrawiam

Opublikowano

wyzeruj i zacznij od nowa.

U mnie spalanie waha się w zależności od tras, długie, krótkie, szybko wolno itd.

Na samym początku miałem 8,3 L - (70% trasa + 30% miasto) teraz mam 9,7L (50%+50%) - i tak spalanie trzyma i się przez 44 000km

XmaX
Opublikowano
  • Autor

Aktualnie jeżdżę po Lizbonie I okolicach, w większości autostrady i drogi ekspresowe, raczej nie przekraczam 130 km/h, ale spróbuje z tym wyzerowaniem. Wiesz zakładałem tak z 10 -11 l, ale ponad 20 czy jak teraz 14 to przekracza znacznie moje oczekiwania,

poczekam, wyzeruję I troche pojeżdzę jeszcze.

Dzieki za odpowiedź...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
moją X3 jeżdzę od początku 2012 roku 2.0d. jazda w 95% po mieście ale bez stania w korkach, przejechane łącznie ok. 50k. po każdym tankowaniu resetuję licznik spalania, waha się pomiędzy 7,5l a powiedzmy 8.0, myślę że nieżle jak na takie duże auto, choć poprzedni auto którym jeździłem Avensis 2,2 D4D po mieście był w stanie wziąć nie więcej niż 6,5l.
Opublikowano
w Z4 ten silnik pali 9-10 litrów w cyklu mieszanym.
Opublikowano
  • Autor

Trochę się to spalanie uspokoiło, może faktycznie trzeba było chwilę poczekać aż auto mnie pokocha troche..:)

Aktualnie nie przekracza 11, co dla mnie jest ok, nie zamierzam jeżdzić 80 km/h aby oszczędzać ,a cieszyć się jazdą I uważam, że porzy takim dużym I cięzkim aucie I takich oponach ok 11 l beznyzny nie jest czymś szokującym..

Pozdrawiam