Skocz do zawartości

[E39] 530d wymiana wtryskiwaczy na wydajniejsze m57d30

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem !

autko E39 530d

Szukam , szukam i znaleźć nie mogę informacji na temat wtryskiwaczy w trzylitrowym poliftowym dieslu 193KM

Chce podnieść moc tyle ile się da , wiem że ten silnik jest słabo podatny na tuning, wiem też że podchodzi do niego turbina z 218.

Ale doszły mnie słuchy że można wymienić w nim wtryski lub przynajmniej końcówki i śmiało celować w moc okolicy 250KM.

Pomógłby ktoś ?

Opublikowano
250 KM to na sofcie zrobisz. Możesz wsadzić wtryski z e46 wersji 204KM, to jest chyba DDE4, one sa kodowane, ty nie będziesz kodował ale na tych wtryskach troche twarda będzie praca silnika.,
Opublikowano
  • Autor

250KM na sofcie na tych wtryskach podobno ciężko osiągnąć, a jeśli ogarnę jakieś inne to celowałbym też pod 300.

Te z 204 bez problemu podchodzą tak ?

Twarda praca silnika tj ?

Opublikowano
Nie jestem za bardzo w temacie ale słyszałem że wkładali te wtryski, nawet z e60. A twarda praca - czyli bardziej słychać diesla, nie pracuje tak miękko.
Opublikowano
  • Autor

Ok rozumiem , a dopytuje dlatego bo w jednym z tematów ktoś pisał że własnie nie podchodzą te wtryski z tego powodu że to już CM2 a nie common rail 1 jak w moim silniku .

Poczekamy może akurat ktoś jeszcze coś dopowie :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Znajomy miał 3.0d 184km po samym programie wyszło mu bez większego problemu 233km więc u Ciebie jeśli masz zdrowy motor powinno być ok 250km.

Masz automat czy manual?

Można wiedzieć do czego Ci jest potrzebne 300km w e39?

Opublikowano

łatwiej zabić siebie lub kogoś :)

w dieslu nie patrzyłbym na KM, lecz na moment to on robi robotę i ogólnie na wykres by nie było skoków.

Opublikowano
  • Autor
Aktualnie jest to automat :) Ale silnik jest dawcą, będzie swapowany do Nissana Patrola. Będzie manual z bardzo mocnym sprzęgłem . Wiem ze niutki są ważniejsze wszystko pięknie ładnie ale tak jak wcześniej pisałem , jak już mam robić wtryski bo są teraz popsute , to zrobiłbym tak żeby miały zapas mocy ;) Jesli nie znajde odpowiedzi na moje pytanie to bede się cieszył tą mocą która wyjdzie na seryjnym osprzęcie :)
Opublikowano
Wiesz, wtryski i e60 wsadzisz ale to nic nie da, od razu musisz robić program pod nie, żeby to jakoś ładnie grało.
Opublikowano
  • Autor

Tak tak to wiem :) Aktualnie mówie e39 jeździ więc moge wsadzać wtryski a jutro mi zrobią program. Ale chodzi mi o to jakie wtryski podejdą bez problemu lub jakie końcówki :) I czy na bank wtryski z e60 podchodzą i jesli tak to jakie :)

a o reszcie wsjo wiem ;)

Opublikowano
250 KM to na sofcie zrobisz. Możesz wsadzić wtryski z e46 wersji 204KM, to jest chyba DDE4, one sa kodowane, ty nie będziesz kodował ale na tych wtryskach troche twarda będzie praca silnika.,

Niestety z 204KM wtryski nie pasuja to juz DDE5. Inne cisnienia wtryskow oraz sterowanie.

Wtryski w tym silniku to nie problem. Turbo jest wieksze niz w wersji 184KM po za tym to ten sam silnik.

Dobra mapa + zdrowy silnik ewentualnie deCat (pierwszy kat za turbina wystarczy), i jest duza moc i momentu.

To co masz w tym silniku wystarczy na 250-260km oraz 600Nm.

Tu masz przykladowy wykres dla tego silnika (Seryjnie 184KM 390Nm) https://jumpshare.com/v/CnmxEjRxGoW8g5ZIO5AK?b=F0EhzpCsduKg9Aui16Nw. Auto na seryjnych gratach.

Better slow than not go...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak z żywotnością silnika przy tak wysokiej mocy? Sprzęgło na 100% trzeba wrzucać mocniejsze, reszta nie zdechnie po paru k kilometrów? ;)

Mam uszkodzone wtryski w swojej 330d i przy okazji kombinuje żeby wymienić na coś większego i celować w 300KM/700nM.

Wymienić końcówki wtryskiwaczy czy od razu ładować całość od E60? Z którego silnika będą pasowały, bo z tego co wiem to u siebie mam CR1.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak patrzylem ostatnio na realoem to wtryski w 535d i 530d 235km sa takie same,

530d 218km i 235 maja ta sama turbine,

E46 330d 204km=e60 530d 218km tylko roznica jest w programie..

Wtryski od 218km 530d podchodza bez problemu do m57 bez N w nazwie..

I to z tego co wiem nie jest najslabszy punkt programu..

Znajomy ktory chipuje fury, mozliwe ze nawet tu opisywal swojego swapa (525tds->530d aspensilber na wnd rejestracji, nick kacperwww) twierdzi ze wtrysko od 184km sa wydajniejsze, i da sie na gt2260v spokojnie wykrecic 250km (na gt2256v 240km i bangla)

Gorzej z wtryskami od 193km, czasem wysiadaja przy 240km.. problemem jedynie jest pompa HP (wysokiego cisnienia)

Dzis zauwazylem szukajac gt2260v do siebie ze w e39 wystepowaly zarowno 2256v jak i 2556v..

Krasek z 5er, twierdzi ze glowny problem to dde 4.0.. max co da sie wykrecic to te 250km..

Przegladalem wds'a i jesli chcialoby sie grubiej pomodzic to trzeba dde 5.0, casa i pewnie licznik z poliftowej e53 ;))

Jak juz wloze 2260v i znudzi mi sie te 240-250 koni to trzeba bedzie chyba zaczac to ogarniac ;) ale cos czuje ze bez skrzyni 6biegow z e46 lub e60 sie nie obejdzie..