Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Pewnie temat był wałkowany ale szukając nie znalazłem odpowiedzi dla mnie.. (a może przeoczyłem)

Doposażyłem Bunię w moduł RLS nr. 6 923 954 bo z fabryki wyjechała bez.

Instalację zrobiłem, przeciągnąłem 4 kabelki

1- zasilanie, zrobiłem osobny bezpiecznik

2- masa, podciągnięta z innej masy

3- canbus do canbusa

4- kabelek do pinu. nr. 45 w module GM5

aktywowałem funkcję REGEN SENSOR w GM5 oraz DRL w ALSZ.

Problem polega na tym, że wycieraczki nie ruszają gdy poleję szybę wodą.

Inpa widzi sensor, podaje wartości, parametry światła zmieniają się jak przyświecę po czujniki więc powinno być ok. W NCSie nie widzę modułu RLS.

Uruchamiałem zapłon z biegu pierwszego wycieraczki, poczym polewałem wodą ale nie wykrył wody, Zapłon na biegu 0 i późniejsze włączenie trybu 1 uruchamiał wycieraczki czasowe.

Ktoś z Was doposażał e46 w RLSa i potrafiły pomóc?

Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach...
Opublikowano

Spróbuj zakodować RLS do auta: fabryczne opcja wyposażenia w moim przypadku to: S521A i może ruszy. Poszukałem na szybko i jest też jakaś inicjalizacja, ale nie chce namieszać: http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=493341

Ponadto gdy przesuniesz manetkę w pozycję nr 1 to wycieraczki przejadą po szybie jeden raz. Potem czujnik czeka na deszcz.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

Sorki że odgrzebuję kotleta.

W końcu po odnowieniu lakieru, regeneracji felg i itp., przyszedł czas na nie dokończone projekty m.in RLS.

Kupiłem nowy czujnik RLS wraz z podkładką, przyklejony na szybę, podłączy. W Inpie w końcu widoczny, również w NCS. Wszystko zakodowane, Inicjalizacja przez Inpę wykonana.

Pierwsze testy - Rewelacja. Czujnik reaguję na natężenie światła, światełka zmieniają się z DRL na drogowe. Również sensor deszczu załącza wycieraczki gdy pojawiła się woda. :lol:

I tu zonk, za szybko się cieszyłem.

Po testach wyłączam zapłon, browarek do ręki za udaną pracę i chcąc znów nacieszyć oko działającą nową funkcją, załączam wycieraczki, polewam wodą i... i nie reaguje. :cry:

Szybko pod komputer, inpa i sprawdzenie błędów. A tu rzuca mi komunikatami o inicjalizacji niemożliwej... 'keine Initialisierung möglich'

Wujek google, kilka porad m.in przez manetke

'1. włącz zapłon az do zapalenia sie kontrolek. 2. włącz wycieraczki w tryb przerywany, jak rusza to jeszcze dwa razy włącz i wyłącz je podczas ich pierwszego przebiegu. 3. po >5 sekundach wyłącz całkowicie zapłon.

następnie

4. włącz wycieraczki w tryb przerywany 5. włącz zapłon az do zapalenia sie kontrolek 6. po około 30 sekundach wycieraczki wykonają jeden przebieg potwierdzający wykonanie kalibracji '

Nie pomaga

Inicjalizacja przez INPĘ, kasowanie błędów, wyłączenie zapłonu, włączenie zapłonu, testy i brek reakcji. W inpie powracający błąd.

Ktoś coś wie jak sobie z tym poradzić?

napomknę jeszcze że do tego wszystkiego straciłem możliwość czasowej aktywacji wycieraczek. Ruch w górę na pierwszym biegu i brak reakcji. No czasem tylko raz się podniesie.. :?

Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach...