Skocz do zawartości

[e90 320i 2005]Szybko uciekający olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam bmw 320i z 2005. Po zakupie auta zrobiłem gdzieś 6tys km. Po czym zapalila mi sie kontrolka zółta oleju. Pokazala ze niski stan oleju +1 litr. Miałem wyswietlony w tym samym czasie serwis oleju wiec go zmienilem. Teraz po przejechaniu ponad 3 tys km kontrolka znowu sie zaswiecila. Dzisiaj po przejechaniu okolo 5 km wlaczylem wskaznik ktory pokazal ponad min. Po przejechaniu kojenych 5 km pokazal juz stan min. Pytanie brzmi, czy jest mozliwosc aby spalic litr oleju po przejechaniu 3 tys km. Czy moze cos nei tak z czujnikiem oleju, zmienic sensor czy szukać innej przyczyny? Przesylam foto.

http://www.img.pl/555ca2f141ed1/

http://www.img.pl/medium/Tyjh.jpg

http://www.img.pl/medium/Vyjh.jpg

Opublikowano

tak mogło tyle uciec

dlaczego?

-pompa vacum cieknie

-uszczelki ciekną

-wyciek z miski

-wyciek z podstawy filtra oleju

-w najgorszym przypadku uszczelniacze zaworowe

kopci na niebiesko/biało? czuć dziwny zapach spalin (nie typowej benzyny)?

Opublikowano
  • Autor
tak mogło tyle uciec

dlaczego?

-pompa vacum cieknie

-uszczelki ciekną

-wyciek z miski

-wyciek z podstawy filtra oleju

-w najgorszym przypadku uszczelniacze zaworowe

kopci na niebiesko/biało? czuć dziwny zapach spalin (nie typowej benzyny)?

No własnie nie kopci, ale jak wrzuce mu wysokie obroty i np zatrzymuje sie i wysiadam to czuc lekko takim spalonym olejem. Pod macha jest lekko mokry z lewej strony silnika. Troche z pod uszczelki. Ale nie az tak duzy zeby tyle ubywalo

Opublikowano
Z takim braniem oleju niestety jest to szukanie. Poczytaj wątek który podaj jaga
Opublikowano
  • Autor
Ok. Dzieki. Jade na warsztat w piatek. Jak dowiem sie cos jest, napisze
Opublikowano
  • Autor

Przed chwila zrobilem test pod domem.

Odpalilem auto, pochodzilo chwile. po czym dalem duzo gazu, na wysokich obrotach poszedl bialy dym z wydechu. Takze o czym moze to swiadczyc?

Opublikowano
Poczytaj lekturę na temat brania oleju ;) i odpowiedz sobie na pytanie :mrgreen:" Pytanie brzmi, czy jest możliwość aby spalić litr oleju po przejechaniu 3 tys km. heeeee szczęściarz z Ciebie bo udało Ci się przejechać 3 tyś km ;) niektórym udaje się przejechać tylko ok 1 tyś i muszą dolewać :mrgreen: ale to już w poście co wysłałem oraz wielu innych tu na forum --powodzenia :cool2:
Opublikowano
Przy litrze na 800 km jestes dalej w normie BMW...

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Poziom oleju (elektroniczny) sprawdza się chyba po przejechaniu minimum 10km.

Ja również stawiam na uszczelniacze zaworowe. Dosyć częsta przypadłość w silnikach benzynowych w Bmw. Niedawno wymieniałem razem z bratem w E46 316Ti (Valvetronic). Droga przez mękę, ale się udało. Po wymianie uszczelniaczy oleju już nie ubywa.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

BMW F30 2013 316i

Opublikowano
  • Autor

Własnie poziom mozna tylko sprawdzic poprzez sensor, minus jest taki z ten model E90 nie posiada bagniet oleju

takze, albo zjadl olej, albo jak kolega pisze wyzej ze to sa uszczelniacze zaworowe. Pytanie jesli tak - ile to roboty i jak cenowo wyjdzie :8)