Skocz do zawartości

[316i] BMW przymula na wyższych obrotach, dymi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam taki problem, bmw 316i 2004r. tourning przymula na wyższych obrotach oraz kopci , wogóle nie chce jechać , bardzo słaby.

Zamontowany jest gaz. Tak samo działa na gazie jak i na benzynie. Sprawdzony na komputerze, brak błedów , mechanik myślał że przepływomierz potem że sonda lambda ale nic komputer nie pokazał. Mechanik stwierdził że zatkany jest katalizator , wymontował katalizator , potrzebuje teraz kupić emulator do drugi sondy lambda , proszę mi doradzić jaki to ma być kątowy czy inny? Jaki ma być otwór 2? 3? 4? inny? bo są rózne. Po wymontowaniu katalizatora, samochód zaczał działać tak jak powinien, kontrolka check cały czas swieci, mechanik mowil ze tak ma byc bo druga sonda widzi bład. Ale zrobiłem 10km i problem powrócił , te same objawy. Wygląda na to że jak jest zimny to chwile jedzie ale po jakims czasie nie ma mocy , znów kopci i cieżko jest nim jechać. Mechanik mówi że po założeniu emulatora się to poprawi , czy to prawda? Trochę w to nie wierze. Proszę doradzić co robić w tej sprawie bo myśle że ten katalizator został wymontowany nie potrzebnie. Samochod mam rok czasu i zrobiłem juz 57.000 tyś km na gazie , wszystko działało bardzo ładnie. Instalacja ktora jest założona to STAG 4. Wszystkie filtry zmieniane co 10.000tys km. Olej tak samo.

Prosze o pomoc i pozdrawiam

Z góry dziekuje :)