Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, miałem powazny problem z autem, podczas trasy zgasło i nie chciało odpalić, nie pojawiało się w ogole paliwo w filtrze, (było mniej niz 15l w zbiorniku- to dolalem do 50L i probowałem, nic nie pomogło ) Wymieniłem pompke paliwa w zbiorniku (200zł ) i dalej sie nie pojawiało paliwo i nie palil. Kupilem pompke podprogową (200zł- chinczyk na próbę ) i auto zapalilo. Wrociło 200km do domu i kolejna usterka. Gaśniecie przy przyspieszaniu jak pedał gazu był wciskany do konca. Jak wciskałem stopniowo to krecił się do 4tys obrotow i auto jechało naormlanie , a jak wciskałem gaz do końca to gasła. Zaprowadziłem auto do warsztatu, sprawdzili i wyregulowali wtryski (900zł) , ale to nic nie pomogło ,sprawdzili w drugim warsztacie regulator cisnienia w pompie (130zł sprawdzenie) i nic nie dało. Stwierdzono za to, ze pompa wysokiego cisnienia nie podaje duzego cisnienia i konieczna jest wymiana , kupilem drugą i wymienili (450zł) i auto smigało dobrze, poza tym ze sprawdziłem w INPIE, ze niedomaga przepływomierz i samochod pozno reagował na gaz. Kupilem wiec nowy zaworek pierburga do turbiny (130zł) wymieniłem go, a ten stary od turbo dalem do EGRU bo mialem błąd egr. i od tego momentu auto zaczeło przy przyspieszaniu falować , tzn sluchac jakby turbina zmieniała "biegi " wyglada to tak : ...jest swist turbo po chwili slychac jakis przeskok (wtedy jest delikatne zafalowanie budą auta ) i dalej swist i ciagnie juz normlanie. Te falowanie wystepuje od okolo 1700 do 2700 obbrotow. Zauwazyłem , ze problem wystepuje tez na postoju i podczas wolnej jazdy jest jeszcze bardziej widoczny. Jak np. ruszam ze swiatel na 1 biegu i wciskam stopniowo gaz to auto jedzie do 1700obr, powyzej czuc jakby turbo się wlączało ale zabierało moc! nie chce jechac, powyzej 1800obr cos zaskoczy i czuc pod pedalem gazu moc, i za chwile znowu to samo az do 3000tys obrotow i znowu czuc moc! tak na zmiane. Cięzko to opisać ale mam nadzieje ze rozumiecie. Jak nie to proszę pisać wytlumaczę jasniej. Wymienilem w złosci przepływomierz na nowy pierburga (350zł) ale nic nie dało. zero reakcji. Turbo podpinałem omijając elektrozawór i nic nie dało , dalej to samo. W DISIE robiony test cisnienia turbo, test przeplywomierza,test podcisnienia i wszystko gra. EGR odłączony wtryczka, odlączony podcisieniem, i bez roznicy . nic nie daje. Sztanga turbo chodzi płynnie. spada i podnosi się rownomiernie jak podlaczam i odlączam podcisnienie (sprawdzane kilka razy ) Turbo lekko się poci olejem. Auto ma moc pomimo falowania. Corrado vr6 dostaje bęcki ,więc jest ok. Ale głowy nie urywa ta turbina. Vectra c 2.0t lepiej wciska w fotel. Pomozcie bo trace siłę. pozdrawiam fachowców;) dla wprawionego ucha link do filmu :

Opublikowano

witam, dzisiaj po diagnozie stawiam na : zaworek (biało czarny ) cisneniowy paliwa kolo filtra paliwa. Powód:

1. Turbo pompuje 2400mbar

2. Nowy przepywomeirz mierzy 1100 - 1300 jednostek

3. Cisnienie rail do 1500bar

4. Cisnienie pre supply pompy progowej (nowa ) 3.9bar -spada do 2.22! i gasnie auto czasami. Na 3 biegu przy 4 tysiacach szarpie, cisnienie wtedy 2.24 bar - 2.5 bar

Zacisnałem przewód paliwa za zaworkiem i na kompie wzrasta cisnienie pre supply do 4bar, czyli to będzie wina tego zaworka, tak mi sie wydaje.

Pozdrawiam , temat moze komus się przyda.

Ps.Dzieki za pomoc;)

Opublikowano
stawiam na zaworek na przewodzie paliwowym , ktory jest w okolicy filtra paliwa (pierburg biało czarny ) http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=DP71-EUR---E39-BMW-530d&diagId=13_0801 pomiedzy numerami 5 lewy gory rog. Wymienie go w tygodniu to napiszę jak efekty. Wszelkie propozycje oczywiscie mile widziane, bo ja tylko przypuszczam. Z drógiej strony mysle co to ma do turbo... Bo nierowno swiszczy...ale tą usterke tez muszę usunuąć.
Opublikowano

Z tym turbo to wydaje mi sie ze jest problem z mechanicznym sterowaniem kierownicy spalin.

Mam podobnie, ze moc na chwile ginie, świst to potwierdza, ze doladowanie maleje na ten czas po czym znow jest ok.

Przy dluzszej trasie trace dół i to tez wina vtg w turbo bo np. Na V dopiero przy 160kph odzyskuje swoj power (trafia na magiczne 3000rpm - od tych obr, mowiac w uproszczeniu, turbo nie korzysta ze zmiennnej geometrii)

Opublikowano

Witam:) dzisiaj rozebralem zaworek i rozciagnalem sprezynke w srodku, dolozylem tez podkladke, cisnienie teraz mam 4.10 -3.4 podczas przyspieszania. Auto nie szarpie i nie gasnie, jest okej, Problem z falowaniem przy przyspieszaniu nadal jest i nadal turbo roznie swiczy do okolo 2700obrotów. Podlączylem inpe i zauwazylem taki problem : Wartosci zadane są roznę niz oczekiwane np.:

Soll Air Charge 1080mbar a Actual ( to co pompuje turbo ) 1400mbar --- wychodzi na to ze za duzo pompuje.

Soll Air Mass ( przeplywomierz ) 450jednostek : a Dostaje 700 jednostek --- przepływomierz za duzo mierzy powietrza:

W momencie gdy jest szarpniecie i auto zaczyna normlanie jechac powyzej 2600-2700 obrotow , OD razu widac jak powietrze i cisnienie doladowania w koncu są podobne zadane i oczekiwane. Dlaczego są takie rozbierznosci? Co moze być powodem ze turbo wstaje i pompuje a komputer nie chce dostac takiego cisnienia? Przy butowaniu auto kiedys kopcilo bo ma chipa, teraz nie ma nawet dymka bo widac w inpie ze jezdzi na samym powietrzu, dostaje za mało paliwa. A w ogole jak turbo się załącza to silnik zaczyna glosniej pracowac calkiem inna praca silnika, a jak te wartosci w inpie powyzej 2800obr się unormują to silnik sie wycisza raptownie. Co moze byc powodem tej usterki?