Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panowie. Chcę wymienić tulejki łożyskujące ramię napinacza paska klimatyzacji.

Nr 5 i 6

http://realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=DL71-EUR-10-2000-E39-BMW-530d&diagId=11_3576

Tulejki te siedzą ciasno i nie próbowałem ich rozgrzebywać śrubokrętami bo bałem się narobić syfu. Na rysunku widać, że są dwie i po tych numerach kupiłem też dwie. Grzebiąc w środku śrubokrętem nie czuć żadnej przerwy pomiędzy nimi - czy one opierają się jedna o drugą?

Postanowiłem zrobić do nich ściągacz tylko nie wiem czy obie dadzą radę wypchnąć się w jedną stronę? Jak je najlepiej wyjąć?

Jeszcze jedna kwestia jest taka, że jak przyłożę te dwie nowe tulejki to ich sumaryczna długość jest większa niż tych wsadzonych obecnie. To tak ma być? Trzeba to potem przyciąć?

Opublikowano
napinacz przed liftem i po róźnią się, chyba przed liftem jest krótszy-chodzi o mocowanie tulejek. Tulejki chyba masz poliftowe, więc są dłuższe, w zeszłym roku to robiłem, trochę już zapomniałem, ale chyba się nie mylę.Tulejki wydłubałem, bez ściągacza, bo były już wytarte i cienkie.
Opublikowano
Mam auto po lifcie. Ale zonk nie zwróciłem na to uwagi, że w realoem jest obrazek A i B. W każdym razie dla mojego vinu wyświetla tylko jeden numer natomiast jak wpiszę vin przedlifta (mój poprzedni) to widać w spisie numerów 2 pozycje A i B...
Opublikowano
Dla potomnych napiszę, że najłatwiej to jest odkręcić sprężarkę od podstawy klimy, podwiesić ją na sznurku i wyjąć podstawę i młotkiem można wybić tą tulejkę. Inaczej u mnie się nie dało. Wsadziłem tulejkę, którą zamówiłem i była za długa i dociąłem kątówką. W środku nie ma żadnego stożka czy coś - można w dowolną stronę wypychać/wybijać tulejki...