Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio przy badaniu zawieszenia okazało się że mam wyciek z tyłu silnika...

Dziś postanowiłem się za to zabrać ale potrzebuje waszej pomocy...

Mam zamiar wymienić uszczelki kolektora ssącego (przy okazji) oraz uszczelkę pokrywy zaworów.

O ile z wyjęciem kolektora ssącego sobie poradziłem :mad2: to przy pokrywie zaworów są już jakieś niejasności...

Odkręciłem wszystkie śruby pokrywy i na dziś koniec...

Ale tu właśnie schody...co teraz?Będę musiał odkręcać wtryski?Czy ta szyna zasilająca ON wyjdzie razem z pokrywą (odkręcić tylko zasilanie?)

Może ktoś naprowadzi?

Ps.Powiem szczerze że nie myślałem że wymiana uszczelki pokrywy to tyle roboty... :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bez wyjęcia wtryskiwaczy się nie obędzie - i tu jest największy problem. Często jest masakra z ich wyjęciem.

Reszta to już sama przyjemność. Trzeba odkręcić listwę CR, przewody paliwowe - metalowe rurki.

Pamiętaj o nowych podkładkach pod wtryskiwacze. Może warto też sprawdzić/wymienić świece.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Robiłem to 2 dni temu wtryski trzeba wyjąc niestety, u mnie na szczęście tylko 1 siedział ciężko. Od razy wymień miedziane podkładki pod wtryski tak jak napisał kolega niżej. Ja zmontowałem urządzenia do wyjęcia wtrysków bo bałem sie że ten jeden nie wyjdzie. Sporo rozbierania jest ...

Mi równieżleciało z tyłu silnika orazz lewej strony na kolektor.

Jabys chciał jakiejś porady to wal śmiało.

Opublikowano
A i jeszcze jak masz w pobliżu dobry warsztat co czyści wtryski ultradźwiękami to osobiście bym je zawiózł moje były rok temu regenerowane dlatego się nie zdecydowałem i w sumie nie było aż tyle czasu.
Opublikowano

No panowie powiem wam szczerze że postraszyliście mnie tymi wtryskami...

Z drugiej strony co za debil wymyślił taką pokrywę to nie wiem :mad2:

Ale dziś na spokojnie (nie przy lampie) popatrzyłem, poszukałem, pomacałem(szczególne z tyłu-bo nic nie widać) i nie cieknie z pod uszczelki :mrgreen: oleju nie było dużo tylko powietrze podczas jazdy dobrze go rozpylało :norty: a ja jak to ja nadgorliwie chciałem odrazu wszystko wymieniać :mrgreen:

Widać wycieki z ostatnich dwóch uszczelek pod kolektorem ssącym a pozostałe 4 są lekko zapocone...

Uszczelki z gumowych/sylikonowych (jeszcze oryginalne) zamieniły się w plastikowe wiec nic już nie uszczelniały...

Trochę poczyściłem wszystko (nie było jakoś specjalnie zasyfione), poszukałem, sprawdziłem klapki i świece zabieram się za składanie...

Nowe uszczelki, nowy filtr powietrza i lecimy...

Dobrze że tak wyszło bo średnio mi się chciało wyciągać te wtryski...A miałem już uszczelkę i podkładki pod wtryski...

Ale żeby nie było tak łatwo zmieniłem jeszcze tarcze z przodu bo lekko biły przy hamowaniu z większych prędkości a ja jak to ja muszę mieć wszystko tak jak ma być...

Pozdrawiam i dzieki za podpowiedzi może komuś coś to kiedyś pomorze...bo ja na ten temat nic nie mogłem znaleść...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nie ma wycieków spod uszczelki pokrywy zaworów, to dobrze że odpuściłeś tą wymianę - bo można było narobić sobie sporo kosztów (a z wtryskami na pewno nie poszło by gładko).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

nie widziałem potrzeby grzebania tam skoro to nie w niej był problem...

gadałem ze znajomym mechanikiem to mówił że 2 razy w życiu to robił i w jednej poszło jak by wczoraj były włozone a w drugiej z 3 były problemy, choć przy użyciu jakiś specjalnych narzędzi też je wyrwał...

a tak wygląda motor w połowie roboty...

http://tufotki.pl/mKN36