Skocz do zawartości

[E46] 318i kręci, ale nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem nowy na forum, więc na początek się przywitam! :D

Posiadam 318i 2001r z silnikiem M43 (118 koni). Zacznę od tego, że jeździłem z odpiętym przepływomierzem (zepsuty), bo auto dławiło się. Mimo odpiętej przepływki nie szło wg mnie tak jak powinno, tzn. przy większym przyspieszaniu czuć było także lekkie szarpnięcia i dławienie (ale jechało lepiej niż przy podpiętym przepływomierzu), ale zignorowałem to, bo myślałem, że to wina jazdy z odpiętą przepływką. Również często kiedy zatrzymywałem się na skrzyżowaniu i wciskałem sprzęgło obroty potrafiły spaść do ok 500 obr/min i po chwili wracały do normalnych.

A teraz do rzeczy: od 3 dni próbuje BMW odpalić, ale bez skutku. Rozrusznik kręci. Po próbie odpalenia słychać takie jakby tykanie, cykanie czy coś takiego z okolic deski rozdzielczej/schowka. Coś tak jak tutaj: http://w514.wrzuta.pl/audio/3fhnzCtfJqT/bmw_46_nie_odpala (nie moje). Próbowałem odpalać z podpiętym i odpiętym przepływomierzem, z wciśniętym gazem, z drugiego kluczyka i odpiąłem akumulator na 20 minut, ale to nie pomogło.

Dzisiaj jednak silnik odpalił na 1s i zdechł. Nie zdążyłem nawet dodać gazu. Zachęcony tym co się stało, spróbowałem jeszcze go odpalić z 5 razy, aż do wyładowania akumulatora :roll:.

Czy miał ktoś podobną sytuację i mógłby mi pomóc ustalić przyczynę problemu?

EDIT: zapomniałem dodać, że dzień wcześniej jechałem na głębokiej rezerwie, co chyba mogło przyczynić się do uszkodzenia pompy paliwowej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymień filtr paliwa, dolej paliwa, naładuj akumulator i próbuj odpalić, jak dalej będzie problem podłącz pod kompa z inpa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Paliwa dolałem 10l i dojechałem do domu jakieś ~5km. Zostawiłem auto na noc, a rano już nie odpaliło. Akumulator podładuje, filtr wymienię i zobaczymy co dalej.
Opublikowano
Dolej co najmniej do połowy baku, ale jak pompa jest w stanie agonalnym to i z taką ilością paliwa nie odpalisz za pierwszym razem.
Opublikowano
Z tego wniosek : nalej do pełna.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Z tego wniosek : nalej do pełna.

No ok, naleje do pełna i powiedzmy, że auto zacznie jeździć. Ale pompa tak czy inaczej do wymiany czy po prostu przez jazdę na rezerwie zapowietrzyła czy coś tam się jej stało i będzie normalnie działać?

Opublikowano
Podładowałem akumulator na prostowniku, włożyłem do beemeczki i zagadała :D Ale słychać dość głośną pracę pompy paliwa, więc winowajca w 100% odnaleziony.