Skocz do zawartości

[E34] 520i 24v problem z zawieszeniem po zmianie kół

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów.

Otóż mam pewien poważny problem, przy którym strach jest zasiadać za stery. W minioną sobotę wymieniłem swoje zimówki (przód 195/65/15; tył 205/65/15) na letnie alu styling 16 (przód i tył 225/55/16). Koła wyważone, dopompowane, założone. Wydawać by się mogło, że nic tylko wsiadać i jechać. Jednak rzeczywistość pokazała co innego. Po pierwszych paru metrach poczułem, że auto nie prowadzi się tak jak powinno. Koła nie odbijają po skręcie, a na dziurach i w koleinach muszę manewrować kierownicą jakbym jeździł po lodzie, z tym że koła tańczą same. Przy małych prędkościach słychać straszne skrzypienie przy skręcaniu w prawo i prostowaniu kół. Pojechałem na szarpaki, sprawdzić geometrię i zbieżność. Przód wyszedł pozytywnie - zbieżność, pochylenie, WSZ. Jedyny mankament to spory luz na dolnym prawym wahaczu. Z tyłu już nie było tak pięknie pochylenie prawidłowe, ale zbieżność zdecydowanie poza widełkami (serwisant stwierdził, iż tyłu się nie ustawia). Kąty pochylenia sworznia zwrotnicy wyszły źle. Dodam jeszcze, że na kierownicy również czuć spory luz - ok 15 stopni.

I teraz zwracam się do was moi mili. Czy to, że w tym jednym wahaczu występuje spory luz jest powodem takiego tańczenia po drodze? No i czy da się coś zrobić z tym tyłem? Na forach jest wiele wątków, ale w jednych mówią, że można to regulować, w innych natomiast, że nie i basta. Serwisant, który robił mi zbieżność sprawdzał to w autodacie, kiedy mówił o braku takiej możliwości.

Edit.1

Umówiłem się na wymianę wahacza i sprawdzenie luzów. Jak coś wyjdzie to dam znać.

Edit.2

Wymiana wahacza i klocków przyniosła lekką poprawę, jak i nowe problemy. Zbieżność, wydaje się, że wyszła razem ze starym wahaczem. Zauważyłem również zdecydowany zanik mocy wspomagania. Jadę na zbieżność, później będę myślał co z tym wspomaganiem.

Opublikowano
Po ustawieniu zbieżności wszystko wróciło do normy. Nowe wahacze były nieco krótsze od oryginału. Teraz znowu jeździ się przyjemnie.