Skocz do zawartości

SPOSÓB NA SPRAWDZENIE CEWKI W M50- INSTRUKCJA!!!!!!!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM.

Sam miałem taki problem z przebiciami na cewkach , co się wiązało ze strzałami na gazie.

przecież nie bedziemy wymieniać wszystkich na nowe,co by kosztowało ponad 900zł

więc tak;

auto ma być rozgrzane!

w nocy gasimy światło,odpalamy auto na benzynie i patrzymy gołym okiem czy nie ma przebić na cewkach.Ale to nie zawsze widać odrazu,należy wziąść kawałek kabelka z oskubaną końcówką.Na cewce od strony świecy przesówamy ten kabelek po każdym centymetrze cewki,jęśli przeskoczy iskra tzn że cewka jest uszkodzona.Jeśli i to nie pomoże należy zmoczyć cewki najlepiej spryskiwaczemwtedy przebicia powinny się same uwidocznić ,możemy jeszcze raz wtedy sprawdzić przesówając kabelek po cewkach,OCZYWIŚCIE NA WŁACZONYM SILNIKU!

Uwaga cewki wydają wokół ledwo widoczne światełko jak neon -to nie przebicie!

Słyszałem ,że można uratować cewki malująć je farbą

Moja bemka 320 24v strzelała przy odpalaniu i podczas jazdy ,po wymianie cewki jak do tej pory to ustało.

ważne też jest uszczelnienie kolektora

Może komuś się to przyda

piszcie czy pomogło

pozdrawiam!!! :D :D :D :D :D :D :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :dance:

Opublikowano
Czasem takie przypomnienie komus moze się przydac. W szczególnosci jak zaczynamy juz wymyslac co sie mogło popsuc. A na forum takich tematów jest coraz wiecej
Opublikowano
czy sprawdzamy na odpalonym silniku?-czyli trzeba wyjac cewke z gniazda i silnik bedzie pracował na 5 cylindrach. A jak rozumiec jak widac przebicia na uzwoieniach?(patrzac w góry na cewke),takie małe przebicia mam na 6 szt,nawet na nowych co kupiłem tez widac przeskoki,czyli pewnie ma tak byc.
Opublikowano
czy sprawdzamy na odpalonym silniku?-czyli trzeba wyjac cewke z gniazda i silnik bedzie pracował na 5 cylindrach. A jak rozumiec jak widac przebicia na uzwoieniach?(patrzac w góry na cewke),takie małe przebicia mam na 6 szt,nawet na nowych co kupiłem tez widac przeskoki,czyli pewnie ma tak byc.

nie wyjmuj cewki! Przebicia są przeważnie od strony świecy.A te małe błyski wokół cewki to już o nich pisałem wcześniej-to normalne

pozdrawiam