Skocz do zawartości

e39 525d rozrusznik cyka ,ale nie odpala ???

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć panowie , mam taki problem .

Ostatnio odpaliłem auto normalnie bez żadnych problemów podjechałem jakieś 500m zgasiłem i po 10min. od zgaszenia przy próbie odpalenia słychać tylko cyknięcie w rozruszniku i nic więcej :?

Próbowałem odpalić na krótko , plus dałem na kabel ten idący do rozrusznika(ten pod plastikiem ze znakiem +) a minus na śrubę kielich i dalej tylko cykanie i nic więcej (mam nadzieję ,że dobrze to robiłem) .

Miał ktoś może taki problem ?

Obstawiam rozrusznik ,choć to trochę dziwne .

Może podpowiecie co można jeszcze sprawdzić zanim zawiozę auto do elektryka ???

Opublikowano
odłącz akumulator,odkęć od rozrusznika główny przewód plusowy,to samo zrób z przewodem sterującym (ten cienki),oba te przewody są podłączone do automatu rozrusznika,wyczyść styki i przykręć,zanim to zrobisz możesz sprawdzić czy na kablu sterującym,w trzecim położeniu kluczyka w stacyjce,pojawia się napięcie,jeżeli się pojawia to masz brudne styki lub awarię rozrusznika albo automatu,jeżeli nie to masz awarię instalacji albo stacyjki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Auto poszło dziś do elektryka ,więc jutro pewnie będzie wiadomo co i jak .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziś odebrałem auto od elektryka i tak jak obstawiałem padł rozrusznik .

Naprawa 300 zł i śmiga zaje....