Skocz do zawartości

2.8ci cos piszczy z przodu (video)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Panowie mam problem coś piszczy przy silniku na zimnym ciszą dopiero jak się trochę rozgrzeje to zaczyna popiskiwac jakby łożysko się zacieralo czy coś takiego, alternator wykrecalem zawozilem do fachowca i mówi że jest w bardzo dobrym stanie. Jak dodam gazu to jest cisza. Wymienilem wszystkie rolki od napinaczy oraz założone są nowe paski. Zdjalem pasek od klimy i też piszczalo. Czy to może być tłumik drgań na napinaczu od alternatora ?? Pozdrawiam. Edytowane przez kamyk27
Opublikowano
rozgrzej silnik,tak żeby piszczało,zdejmij pasek główny i odpal,wtedy wyeliminujesz wszystkie odbiorniki napędu,typu pompa wody i wspomaganie,jak będzie cisza to spróbuj pokręcić kółkiem pasowym pompy wody i wspomagania może usłyszysz jakieś podejrzane dźwięki,sprawdź czy nie mają luzów (góra-dół),a jak ciszy nie będzie to musisz szukać dalej w silniku,rozumiem że piszczenie dobiega z przodu silnika.
Opublikowano
Tak z przodu. Zdjalem pasek od klimy i piszczalo, następnie główny pasek od alternatora i nie piszczalo. Już nie wiem co to może być. Z temperaturą mam wszystko ok ale jednak może to będzie łożysko na pompie wody? Nie chcę tak strzelać bo to niestety kidztuhe ale na pewno na złe nie wyjdzie:)
Opublikowano
użyj stetoskopu lekarskiego,możesz nim osłuchać wszystkie elementy napędu pasowego,a jak nie masz dostępu do stetoskopu to wystarczy zwykły drewniany kij,jeden koniec do badanego elementu a drugi do ucha,tylko manewrowanie kijem po odpalonym silniku czasami nie jest wygodne,wygląda się dość śmiesznie i trzeba uważać żeby ucha nie stracić :wink: