Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie.

Chce zwiększyc dawki paliwa ,więc potrzeba zwiększyc moc/ciśnienie jakie daje pompa wysokiego ciśnienia.

To trzeba zdjąć głowice? Czy nie trzeba i można to jakoś zrobić rozbierając rozrząd?

Ponoć trzeba bedzie skrucić łancuch na rozrządzie i wstawic inne koło zębate do pompy.

Czy ktoś sie zna na tym?

Jakich użyc części ? Nowych oryginalnych czy moze są jakieś inne lepsze?

Co trzeba wymienić i na co?

ps. Wesołych świąt

Edytowane przez alduwiel
Opublikowano
Przecież za ciśnienie odpowiada zawór reg wysokiego ciśnienia jak jest za małe to podnosi.

Mozesz rozwinąć?

Chce zrobić mega chipa.

-ilość powietrza mam ogarniętą

-wydech mam chyba ogarnięty

-zabraknie paliwa

Pytanie brzmi co i jak robić?

K8v8M masz wiedzę jak nikt na tym forum. Wytłumacz mi co trzeba zrobić i na czym to polega

Opublikowano
K8v8M ma na mysli, ze pompa generuje o wiele wyzsze cisnienie, niz wymagane cisnienie wtrysku. zawor upustowy je normalizuje do zadanej wartosci. w e65 740d zawory szwankowaly co powodowalo eksplozje szyn common rail.
Opublikowano
K8v8M ma na mysli, ze pompa generuje o wiele wyzsze cisnienie, niz wymagane cisnienie wtrysku. zawor upustowy je normalizuje do zadanej wartosci. w e65 740d zawory szwankowaly co powodowalo eksplozje szyn common rail.

Nie myśli tylko tak jest. Wystarczy oszukać czujnik ciśnienia na szynie cr żeby zaniżał i wtedy zawór reg wysokiego ciśn będzie robił robotę.

Opublikowano
Przecież za ciśnienie odpowiada zawór reg wysokiego ciśnienia jak jest za małe to podnosi.

Mozesz rozwinąć?

Chce zrobić mega chipa.

-ilość powietrza mam ogarniętą

-wydech mam chyba ogarnięty

-zabraknie paliwa

Pytanie brzmi co i jak robić?

K8v8M masz wiedzę jak nikt na tym forum. Wytłumacz mi co trzeba zrobić i na czym to polega

Ja ci dałem link do kogoś kto ma wiedzę. Nie wiem czy się swoja wiedza podzieli. W najgorszym razie przerobi Ci pompę pod twoje potrzeby, bo świadczy takie usługi. A jeśli chodzi o wiedzę to każdy na forum ma wyjątkową. Po to jest forum by się nią dzielić w ramach możliwości.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Nie myśli tylko tak jest. Wystarczy oszukać czujnik ciśnienia na szynie cr żeby zaniżał i wtedy zawór reg wysokiego ciśn będzie robił robotę.

W pewnych granicach. Powyżej pewnego poziomu pompa nie wydoli bez przeróbki.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
no to co, wystarczy włożyć większe sekcje od pompy jakiejś większej. Jakbym ja chciał takie coś zrobić to nie widziałbym żadnego problemu.
Opublikowano
no to co, wystarczy włożyć większe sekcje od pompy jakiejś większej. Jakbym ja chciał takie coś zrobić to nie widziałbym żadnego problemu.

Tak ,ale jakie części i od jakiej pompy?

No i pytanie co trzeba rozebrać , aby taką modyfikacje wykonać?

Opublikowano
A rozebrać nie wiem dokładnie co, bo nie wiem jak dostęp w BMW dokładnie do pompy, ale w nowym 2.0 TDi pompa jest na wierzchu i zrobiłem takie coś i działało.
Opublikowano

Z tego co ja słyszałem to można najprostszym sposobem wymienić zębatke na pompie na bardziej wydajną i skrócic łańcuch , aby to wspolgrało... Ale czy to dobry pomysł? Czy ta operacja może przynieśc więcej szkód niz pożytku?

czy moze faktycznie regulacja tego zaworu to lepszy pomysł?

To do tego trzeba zdejmować głowice?

Opublikowano

Czyli trzeba zdejmowac glowice?

Skrócić łańcuch i wstawić szybszą zębatke na pompe. Złożyć wszystko do kupy i przed odpaleniem zmówic 10 rożańców do świetego Krzysztofa patrona podróżników ,a po wszystkim odpalić motor?