Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wymieniam sobie amorki i sprężyny z przodu. W związku z tym że nie mam dobrych scisków do zprężyn wymontowałem kolumny i zawiozłem do mechanika zeby w razie czego jsmu zęby wybiła sprężyna :)

Odebrałem po pracy zapła iłem 40 zł i zabralem sie za zakładanie. Okazało się że nie mogę przekręcić górnego łożyska. Nie wiedziałem o jest. Pomyślałem że doj...ał tak nakrętkę że nie można duszyć.

Okazało się że zapomniał przełożyć dwóch podkładek pod łożysko. Mam nadzieję że nie uszkodził łożyska. Jutro rano zawożę mu do poprawki.

Pytanie jaki. Momentem powinien dokręcić nakrętkę na amorku?

Ja to mam zawsze pod górkę :(

Opublikowano

Nakrętka na amorku - 65Nm

Amortyzator do kielicha - 25Nm

Amortyzator do zwrotnicy - 80Nm

Końcówka drążka do zwrotnicy - 65Nm

Łącznik stabilizatora - 65Nm

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

Dzięki za info o momentach.

Złożyłem to wszystko do kupy i zamontowałem na aucie. Niby wszytsko jest ok nawet jeździ (jest sztywno). Mam tylko wrażenie jakby stał wyżej niż miałem.

No i teraz mi weszło do głowy pytanie czy można pomylić amorki w przodzie lewy z prawym. Czy to jest możliwe Wszystko mi pasowało, łączniki i wygląda ok tylka ta wątpliwość czy aby nie pomyliłem stron. Wie ktoś może jak to sprawdzić?

Chyba najlepiej sprawdzić w którą stronę skierowane sa mocowania łącznika na amorku (w stronę tyłu czy w stronę przodu auta). Pomoże ktoś rozwiać mój obaw o prawidłowość montażu?

edit: To chyba dobrze zamontowałem - teraz patrze na necie że ucho w amorku powinno być plaską stroną do łącznika i skierowane do tyłu auta. Mam chyba dobrze.

Opublikowano

Trzeba trochę pojeździć żeby sprężyny się ułożyły, kiedyś założyłem komplet MTS do E36 to dopiero po 2-miesiącach jazdy trochę osiadły, dokładnie to 1cm, a codziennie mierzyłem :wink:

A co do montażu amortyzatorów to dobrze kolega zamontował bez obaw.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

To mnie trochę uspokoiłeś.

Różnica między prawą stroną a lewą w tej chwili 1cm (niżej prawa siedzi) - mówię o przodzie. Może rzeczywiście się ułoży.