Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jako że jest to mój pierwszy post tutaj proszę o wyrozumiałość.

Jestem posiadaczem BMW e91 nurtuje mnie bardzo sprawa zamiany radia professional bez nawigacji na zestaw z nawigacja professional. Z tego co wiem nie da się wykorzystać tego radia jest potrzebne od navi. Co potrzebuję aby coś takiego poskładać pomijając inną deskę, monitor, idrive ? Czy jeżeli załatwię cały potrzebny zestaw od jednego auta montaż odbędzie się bez większych przeszkód ?

Z góry dziękuję za informację.

Opublikowano

Posiadam co prawda nawigację w wersji Business ale moim zdaniem jeśli zależy ci tylko na nawigacji to odradzam - nawigacja w E90 jest już trochę stara i nie dorasta do pięt nowoczesnym systemom dostępnym albo w dedykowanych urządzeniach albo na smartfony. Koszt takiej operacji może być pokaźny. Co innego jeśli bardzo zależy ci na iDrive - wtedy można się pokusić, chociaż mimo że jestem z tego systemu bardzo zadowolony to gdybym miał wersję bez to też szkoda byłoby mi kasy na doposażanie.

Jeśli nie zależy ci na iDrive i rozwiązanie z nawigacją doczepianą do szyby jest nie do zaakceptowania to lepiej wymienić samo radio na wersję z nawigacją. Na rynku jest dostępnych kilka modeli, które pasują w miejsce oryginalnego radia. Znajdziesz tam duży wyświetlacz i system operacyjny (albo Android albo WinCE), gdzie będziesz mógł sobie zainstalować nawigację według uznania a oprócz tego jeszcze inne ciekawe rzeczy. Tutaj jest wątek na ten temat: viewtopic.php?f=70&t=217346