Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam w swojej e46 320d 136km wywala mi błąd na KTS, bład 54 czujnik ciśnienia doladowania zwarcie do masy, mam pytanie czy to bedzie ten w kolektorze czujnik doładowania czy może elektrozawór koło turbiny, czasem jest taka sytulacja ze auto jest zmulone czasem idzie dobrze i to samo z błędem czasem wywali pod komputerem a czasem nie ma proszę o poradę :)
Opublikowano
Najprawdopodobniej ten przy turbinie. Sprawdź czy jest dobrze podłączony. Mój, któryś genialny mechanik pewnego dnia odłączył i auto ledwo się rozpędzało. Sprawdź podłączenie, oczyść, wykasuj błąd i jak wywali znów - czujnik do wymiany.
Opublikowano

Przeciez przy turbinie nie ma czujnika doladowania. Czujnik cisnienia doladowania masz z tylu kolektora dolotowego. Trzyma sie na jednej srubce. Mozna go wykrecic i wyjac bez sciagania kolektora, po samym zdjeciu podszybia.

Kolo turbiny masz przetwornik podcisnienia (popularny zaworek podcisnienia pierburga, zwany N75 w VW).

Sprawdz ten czujnik najpierw, moze ci sie tam kabel przetarl, bo zdarza sie.

Opublikowano
ok dzięki bo ja juz wczesniej wyciągałem ten czujnik cisnienia doładowania i czyscilem go acetonem, ale moze gdzies jest przewód przetarty musze za obserwować, a objawy takiego błedu jakie będą ? brak mocy czy jak ?
Opublikowano

Nijakie w sumie. Jesli inpa wyswietla cisnienie doladowania a blad jest sporadyczny to problemow nie bedzie.

Ten blad moze tez wyskakiwac jak masz zaslepiony lub nie dzialajacy EGR.