Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Z racji padniętego czujnika poziomu oleju chciałbym go wyłączyć. Wiem, że robi się to przez moduł LCM ale u mnie w ncs'ie go nie ma albo coś źle robie:)

??

Najpierw wybieram ECU. Mam do wyboru: AKMB, ALSZ, EWS, KMB. Połączyć mogę się tylko z dwoma ostatnimi. W przypadku AKMB dostaje komunikat ERROR_ECU_PARAMETER, a ALSZ NO ANSWER FROM ECU/NO RESPONSE FROM CONTROLUNIT.

Po wyborze któregoś z dwóch ostatnich mogę wybrać jeden z modułów: ABG, ASC, EWS, GM5, IHK, KMB, LSZ, ZHZ. Czy któryś z tych modułów odpowiada za kontrolki? Jeżeli tak to jak nazywa się opcja do zmiany?

W module LCM wiem, że jest to OELST_SENS_DEF_WARNUNG.

Z góry dzięki za odpowiedz

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Raczej musisz poszukać opcji WARNUNG_MOTOR_OELSTAND i ustawić na nicht_aktiv. U mnie była ona w module EWS -> KMB. Z racji, że miałem M52TU, które nie pobiera w ogóle oleju to wyłączyłem ten komunikat.

Przy okazji zapytam: czy można kodować moduły, które odczytane zostaną z błędem? U kolegi chciałem dokładnie ten sam komunikat wyłączyć i jego plik FSW_PSW.TRC odczytany z tego samego modułu co u mnie zajmuje 58kB i są w nim jakby wszystkie opcje zapisane w sterowniku. U mnie plik zajmuje 4kB i tylko odpowiednią dla modułu część mogę zmieniać. Podobnie w innych opcjach (KMB, LSZ, GM5) - u mnie zapisały się pliki po 1-4kB, a u niego 58kB i każdy zawiera to samo.