Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko :)

Seryjnie w N42 skrzynia jest taka, że na 5tce przy 140km/h jest aż 4000obr/min, dłuższa jazda z taką szybkością jest nieekonomiczna i chyba średnia dla silnika, zwłaszcza delikatnego N42. Teraz jak mamy w Polsce sporo autostrad i ekspresówek często jeździ się z takimi prędkościami. W związku z tym chciałbym zmienic skrzynię biegów, tylko powiedźcie mi od czego podejdzie. Najlepiej by mi pasowała sześciobiegowa z E90, tam był silnik N46 czyli bliźniacza konstrukcja, ale jak patrze na zdjęcia tamtej skrzyni to znacznie się różni od tej w E46. :? A więc zostaja tylko przekładnie z E46 z wersji 330i/328i, czy te skrzynie podejda Plug&Play do mojego auta?

Z filmikow na YT wynika, że w 328i przy 140km/h jest około 3500 obr/min, jeśli jest tutaj jakiś posiadacz takiej wersji to niech to potwierdzi :wink:

Opublikowano

Cześć kolego,

Obawiam się, ze zmiana na 6 biegową skrzynię nie wyjdzie ekonomicznie. Z tego co się orientuje, na 6 biegu spalanie jest większe niż na 5 gdzieś o tym czytałem musisz poszukać. Jedyne co to zrobi się troszkę ciszej z racji niższych obrotów. Polemizował bym czy 4 tyś obrotów w benzynie jest szkodliwe dla silnika jeżeli masz sprawny motor i dobry olej. Generalnie jeżeli chcesz się w to bawić to się baw ale spalanie nawet jeżeli spadnie to niezauważalne. Pozdrawiam :)

Opublikowano

To już nawet nie chodzi o to spalanie tylko o komfort, może nawet bardziej psychiczny niż akustyczny... :P

Skrzynie uzywaną można wyrwać za mniej niż 500zł, wymiana raczej we wlasnym zakresie, więc nie jest to jakoś bardzo droga impreza, a starą skrzynię może udało by się poźniej sprzedać.