Skocz do zawartości

E39 Problem z p.lusterkiem p.centralnym zamkiem oraz p.szybą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie Panowie .

Otóż od ostatnich kilku dni pojawił się problem dość dziwny tzn. :

- Prawe lusterko nie da sie go złozyc elektrycznie oraz ustawić z panelu kierowcy w drzwiach.

- Centralny zamek w prawych drzwiach (przód) także nie reaguje w zaden sposob czy z kluczyka, czy z zamykania samochodu od srodka przyciskiem przy skrzyni biegów.

- Prawa szyba (drzwi pasażer - przód) jest zagadką ponieważ nie reaguje otwieranie/zamykanie z panelu kierowcy oraz otwieranie/zamykanie z pilota, ale bez problemu działa w tych drzwiach - a gdy zamkniemy/otworzymy samochód z otwartymi/zamknietymi szybami (z kluczyka) to mechanizm wgl nie łapie tej szyby.

Wczesniej miałem problem wlasnie z prawym lusterkiem iz nie zlozylo sie razem z lewym ale po wcisnieciu 2x przycisku bez problemu sie rozlozylo.

I moje pytanie jest takie czy jest to moduł komfortu do wymiany czy po prostu zwarcie?

Pozdrawiam i dziękuję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja bym zaczął od panelu do szyb w drzwiach kierowcy, często jego usterka robi taki cyrk.

Może gdzieś go zalało czy coś, podmień sobie od kogoś kto ma sprawny.

Opublikowano

Jutro dam znac bo bedzie podpieta pod komputer w celu naprawienia usterki z poduszka.

Problem w tym iz mialem wczesniej cos takiego iz jedno lusterko sie zlozylo (lewe) a prawe po 2 probach, pewnego razu nie otworzyl mi sie centralny zamek wlasnie w tych prawych drzwiach i po ponownym wcisnieciu przycisku zaskoczyly.

Opublikowano
Ja bym zaczął od panelu do szyb w drzwiach kierowcy, często jego usterka robi taki cyrk.

na 100% jest do wymiany miałem to samo i takie same objawy. Zrobiły się w nim zimne luty u mnie pomogło rozebranie i wypranie w wanience do zalanych telefonów. Po tym zabiegu chodzi już kilka lat :)

Opublikowano

na 100% jest do wymiany miałem to samo i takie same objawy. Zrobiły się w nim zimne luty u mnie pomogło rozebranie i wypranie w wanience do zalanych telefonów. Po tym zabiegu chodzi już kilka lat :)

Powiedz mi kolego Ambience robiles sam to pranie w wanience czy gdzies to zaniesc i pomoze na 100% ?:d

Bo ciekawa sprawa jest wlasnie z tym centralnym zamkiem ze to on nie dziala tez w tych drzwiach.

Opublikowano
kolega miał zakład gsm i tak na próbę wrzuciliśmy(i tak miała iść do śmieci). Ten moduł dzieli się na dwie części łączone taśmą u mnie pomogło po wrzuceniu tej mniejszej płytki. Ogólnie wydaje mi się, że winne są zimne luty. Nie wiem czy pomoże na 100% u mnie zadziałało. Auto sprzedałem koledze i mu dalej chodzi. A ja miałem dokładnie takie objawy. Nie działały niektóre szyby z guzika, nie działał centralny zamek od kierowcy, nie działała regulacja lusterek.
Opublikowano
Z tego,co czytam,to miałem identyczny problem.Podmieniałem ten moduł w prawych drzwiach,rozbierałem moduł komfortu,sprawdzałem kable od wtyczki na słupku do poszczególnych elementów w drzwiach i nic.Poddałem się na parę dni i jeszcze raz zabrałem się za kable ale z zegarmistrzowską precyzją.Okazał się winny cieniutki kabelek w kostce drzwi,a dokładnie utlenił się przewód,a izolacja była cała.Po prostu ciągnąłem po kolei za każdy przewód i jeden trzymał tylko na izolacji do pinu.Sprawdzić możesz jeszcze podłączając miernik do pinów w kostce i kawałek dalej igiełkę wbijaj w izolację i sprawdż przewodność.
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano

Witam ponownie Panowie.

W wolnym czasie bede sprawdzal to w nastepnym tygodniu.

I odkrylem kolejna zagadke, otoz powiem Wam iz w tej prawej szybie jest taki myk ze od wczoraj nie wkladalem kluczyka oraz zaplonu nie uruchomialem a ta szyba nadal dziala choc jak wiemy nie powinna (dzialac moze po wyjeciu kluczyka tylko jakis czas). Inne szyby oczywiscie nie dzialaja tak jak to powinno byc, a ta prawa sie rozprogramowala na to wyglada poniewaz na pozycji drugiej we wlaczniku nie schodzi w dol jak wszystkie pozostale.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Okazało sie, iż kabelki byly przegnite od wody i byly problemy z łaczeniem sterownika, tam gdzie wychodzi wiazka kabli w drzwiach nie bylo po prostu jednej sruby mocujacej ten plastik z kablami i wchodziła tam woda przez jakis czas, godzina roboty u mechanika i wszystko smiga.

Takze dziekuję za pomoc i pozdrawiam.