Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie.

5 dni zabawy i juz problem. Kiedyś przysięgałem sobie ,że juz nigdy autamata a jednak :duh: Dzień wcześniej koles mi montował blokadę skrzyni biegów i wszystko porozłaczał i rozkrecał . Moze cos nagrzebał bo po zamontowaniu blokady wyskoczył błąd - pasy i poduszka na czerwono sie świecace kontrolki i na żołto świecący się symbol nogi na pedale? Co to jest?

Ale to nie koniec bo ledwo wsiadłem nie dawało się przestawić gałki z pozycji P na jakąkolwiek inną. Rozebrałem obudowe i palcem podniosłem blokade (tę która powinna puścic w momencie naduszenia guzika na gałce i pedała hamulca)tak żeby gałkę szło przestawic z pozycji P np na D i uwaga nastepny szok - skrzynia szarpneła - co ciekwe jeszcze wczoraj dobra skrzynia dziś od rana za kazdym razem szarpnie przy zmianie z biegu przód na tył lub tył na przód ... reszta biegów podczas jazdy do przodu chodzi idealnie. Do tego zapaliola sie żólta kontrolka koło z trybami i wykrzyknik w śrdoku czyli znak skrzyni? (nie wspominając o paleniu sie cały czas tego zółtego znaku z butem na pedale- co to za znak? )...

Byłem u mechaniorów ale nie mieli czasu i na szybko mi tylko zobaczyli ze taki jest błąd

http://images69.fotosik.pl/710/88a781baec12d693med.jpg

Edytowane przez alduwiel
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
współczuję takich problemów. u mnie montaż blokady przebiegł bezproblemowo. może ten monter coś spieprzył,albo czegoś nie podłączył prawidłowo przy montażu.
Opublikowano

Rozkminiliśmy

Tak kostka się wypieła od elektromagnesu blokady mieszka biegó i po ponownym wetknieciu wszystko chodzi idealnie. Ale dziwi mnie fakt dlaczego skrzynia w trybie awaryjnym zaczeła szarpac prz zmianie z D na R lud R na D... A po wpieciu tylko jednego kabelka w gnaizdo skrzynia znowu dzuiał plynnie... jak odłączenioe elektroniki moze skutkowac szarpaniem ? Przecierz to objaw uszkodzenia mechaniki?