Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od kiklu dni jestem posiadaczem BMW 750Li 2009r. Mam dziwny problem

Samochód przy zmianie biegu z 4 na 5 potrafi mocno szarpnąć.(na tyle mocno że obawiam się że zaraz pourywa poduszki) Dzieje się do rzadko ale na tyle często że jest uciążliwe. Tylko pomiędzy 3 a 5tyś obrotów i przy ok połowie gazu. Komputer zczytany skrzynia wyzerowana przepustnica tez przebieg 77tys udokumentowane (aso) . Czasem zdarza się jej również zaciąć na 4 biegu. w sensie przy niskich obrotach zmieni bieg bez szarpnięcia i po dodaniu gazu skrzynia nie redukuje. Dopiero po kick downie rusza jak z procy.

Jakieś pomysły. Zastanawiałem się nad jakimś updatem softu w skrzyni? Skrzynia raczej olej ma bo nie widziałem żadnych wycieków jak wziąłem auto na podnośnik ale w sumie poziomu nie sprawdzałem.

Opublikowano

Witam Ponownie

Myślę że na szarpanie skrzyni tak że mało nie wyskoczy z samochodu wymiana oleju to raczej nie pomoże ;)

Diagnoza dosyć ciekawa więc dlatego wpisuje. Błędy w telematyce(?? tu nie pamiętam słowa ale chodzi o komputer obsługujący skrzynię) i uwaga wgranie całego nowego softu przez internet prosto z Monachium w ASO. Jeśli to nie pomoże to wymiana komputera sterującego skrzynią i programowanie od nowa (11000PLN #$%@&*@ mać). Podobno ani olej ani skrzynia nie zużyta.

Jutro jadę do ASO i napiszę czy pomogło.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam

Od kiklu dni jestem posiadaczem BMW 750Li 2009r. Mam dziwny problem

Samochód przy zmianie biegu z 4 na 5 potrafi mocno szarpnąć.(na tyle mocno że obawiam się że zaraz pourywa poduszki) Dzieje się do rzadko ale na tyle często że jest uciążliwe. Tylko pomiędzy 3 a 5tyś obrotów i przy ok połowie gazu. Komputer zczytany skrzynia wyzerowana przepustnica tez przebieg 77tys udokumentowane (aso) . Czasem zdarza się jej również zaciąć na 4 biegu. w sensie przy niskich obrotach zmieni bieg bez szarpnięcia i po dodaniu gazu skrzynia nie redukuje. Dopiero po kick downie rusza jak z procy.

Jakieś pomysły. Zastanawiałem się nad jakimś updatem softu w skrzyni? Skrzynia raczej olej ma bo nie widziałem żadnych wycieków jak wziąłem auto na podnośnik ale w sumie poziomu nie sprawdzałem.

Pierwsza kolejność to podnieść soft w skrzyni biegów, później wyzerować adaptacje skrzyni... jeśli to nie remont skrzyni/sprzęgła

PARTNER BMW AG

POLSKIE MENU BMW NAWIGACJA E60 E61 E70 E71 X5 X6 E90 F01 F07 F10 F25 F30 G01 G05 G11 G20 G30 KONWERSJA USA EUROPA

KODOWANIE, PROGRAMOWANIE, NAPRAWA NAWIGACJI CCC/CIC/NBT, AKTUALIZACJA, CARPLAY

telefon +48 504384405

baner.gif.01835ac6b13a026299cdbad66eaa101f.gif

http://www.menupolskie.pl/polskie-menu/bmw.html

• 4 lata później...
Opublikowano
Witam...mialem taki problem w swkjej F01.Wymiana oleju z filtrem nic nie pomoglo.Moja wizyta skończyła sie w serwisie Bmw.Wymienili mi 3 poduszki na tylnym moscie,poduszki na skrzyni biegow,podpore walu i gumowy lacznik miedzy wałem napedowym a tylnym mostem i po problemie.Wszystko chodzi tak jak powinno...