Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Szanownych forumowiczów, nie będę starego tematu odkopywał. Mam konkretny problem i konkretne propozycje ale nie mogę się zdecydować co do wyboru tarcz i klocków (chce wymienić od razu tarcze i klocki z tyłu i z przodu). Nie będę ukrywał że cena jest ważna więc podałem przykładowe ceny części.

Cześć, cena tył, cena przód = suma

Tarcza hamulcowa Zimmermann SPORT 2x 280z + 2x 339zł = 560 + 678 = 1239

Tarcza hamulcowa Zimmermann 2x 129zł + 2x 187zł = 258 + 275 = 533

Tarcza hamulcowa Brembo 2x 202zł + 2x 250zł = 405 + 500 = 905

Tarcza hamulcowa ATE Power Disc 2x 185zł + 2x 261zł = 371 + 523 = 894

Klocki hamulcowe ATE Ceramic 221zł + 370zł = 592

Klocki hamulcowe Ferodo Premier 108zł + 200zł = 308

Klocki hamulcowe Zimmermann 135zł + 172zł = 307

Z tego co się zdążyłem dowiedzieć to używane są często takie zestawy:

Tarcza Zimmermann SPORT + Klocki ATE Ceramic = 1831

Tarcza Zimmermann SPORT + Klocki Zimmermann = 1546

Tarcza hamulcowa Zimmermann + Klocki Zimmermann = 840

Tarcza hamulcowa Brembo + Ferodo Premier = 1213

Tarcza hamulcowa ATE Power Disc + Klocki ATE Ceramic = 1441

Co myślicie o takich kombinacjach? Które z powyższych jest najbardziej opłacalne? Nie chce przepłacać ale też nie chce oszczędzać na bezpieczeństwie lub kupić coś co będę musiał zaraz wymieniać. Może ktoś ma lepszy pomysł? Pozdrawiam i liczę na konkretne odpowiedzi. Wątek przyda się na pewno też innym z podobnym problemem.

Edytowane przez pajonk
Opublikowano

Ja ostatnio zainstalowałem na przodzie tarcze hamulcowe 296 mm i klocki polskiego producenta Mikoda z Częstochowy ( dla Brembo produkuje właśnie Mikoda ).

Koszt z przesyłką 290 pln. Przejechałem już ok. 3kkm i jest ok.

Popraw tytuł, bo temat pójdzie do kosza: viewtopic.php?f=72&t=117890

Opublikowano

ATE i Zimmermann to moim zdaniem najsensowniejsza alternatywa dla ori, na Brembo wiele osób narzeka. Ja mam komplet Zimmermannów i jest OK z wyjątkiem tego, że klocki mocno pylą i po 100km masz prawie czarne felgi - trochę wkurzające. Dlatego następne klocki będą ATE Ceramic. Natomiast tarcze obojętne - albo ATE albo Zimmermann - żadne nawiercane, bo to realnie nic nie daje (z wyjątkiem lepszego wyglądu pod remizą w piątek wieczorem).

Dlatego jeśli koszt też gra dużą rolę, to wsadziłbym klocki ATE Ceramic do przodu (choć jak napisałem to tylko kwestia estetyki), z tyłu albo zwykłe ATE albo Zimmermann (bo tam znacznie mniej pylą i brudzenie nie jest problemem) i zwykłe tarcze jednej z tych dwóch firm, a nie żadne Sporty/nawiercane.

Ważne, żebyś kupował z pewnego źródła, bo podobno ATE są ostro podrabiane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.