Skocz do zawartości

[F1x] BMW Internet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam w aucie takie wyposażenie:

- S614A Internet Vorbereitung Internet, preparations

- S615A Erweiterte BMW Online Information Expanded BMW Online Information

- S644A Vorbereitung Handy m. Bluetooth Preparation f mobile phone w Bluetooth

Auto z rynku PL ale mam problem z uruchomieniem tych funkcji. Ktoś mógłby mi powiedzieć jak to działa, jak uruchomić? Próbuję użyć transmisji pakietowej po BT z telefonem LG G3

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Moderatorzy

Włączasz transmisję po BT wchodzisz w usługi i na dole masz aktualizację usług, wykonujesz i włączasz internet lub BMW Online.

To że są w Menu nie świadczy że działają.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzę później i odpisze czy działa

Mam połączenie z LG G3, dane pakietowe włączone w telefonie i tethering przez BT również. Cos więcej powinno być?

Opublikowano
  • Autor

Hej

Przesyl danych chyba dziala bo uslugi sie zaktualizowaly ale sama opcja Internet mimo ze jest aktywna to pokazuje taki komunikat

2015-03-06%2B15.15.45.jpg

Opublikowano
  • Autor
Jakieś pomysły co z tym zrobić? Auto jest z rynku PL i tak funkcja kiedyś działała wg poprzedniego właściciela
Opublikowano
  • Moderatorzy

Sprawdź w ASO.

BMW Online jeśli nie opłacane wyłączają po trzech latach ale nie wiem jak z internetem.

Oczywiście jest możliwość włączenia jednego i drugiego metodą "obejściową" :)

Opublikowano
  • Autor

Hej

Zna ktoś koszta takich usług w ASO?

Co oznacza

S615A Expanded BMW Online Information ?

W menu nie mam zakładki BMW Online, da się to jakoś uruchomić?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

LG G3 nie wspiera transmisji danych dla tego konkretnego samochodu ... z innym kompatybilnym telefon powinno zagrać.

http://www.bmw.de/bluetooth

Opublikowano
  • Autor
Sprawdzalem i jest informacja ze wspiera
Opublikowano
podaj proszę VIN albo wrzuć ekran ze strony gdzie tak jest napisane
Opublikowano
  • Autor

Witam

Zgłaszałem sprawę do BMW. Dziwna sprawa ale jest chyba rozbieżność pomiędzy Polską a Niemiecką stroną z kompatybilnością telefonów. Od BMW Polska dostałem screen z niemieckiej strony że LG G3 nie współpracuje z autem jeśli chodzi o transmisję danych. Nie wiem dlaczego sugerują się Niemiecką stroną skoro jest oficjalna Polska a tam LG G3 jest kompatybilny. Nie wiem czy sami są tego świadomi i im odpisałem ale aktualnie bez odpowiedzi. Dzisiaj przetestuje z innym telefonem

Pozdrawiam

Opublikowano

Strony bmw.pl i bmw.de są zgodne, z tym że bmw.de jest wcześniej aktualizowana o nowe modele.

Pamiętaj, że to kombinacja softu w samochodzie i softu w telefonie.

Jest dużo zmian dla Android 5.0 ... kwestie bezpieczeństwa.

Sprawdziłem dla F10/F11 rok produkcji 2011 (head unit CIC / COMBOX Media) - zgodnie ze zrzutem ekranu który wkleiłeś. Jedyny przypadek kompatybilności to: Android 4.4.2 oraz TX-003.005.004-003.004.

Z ciekawości - jaki masz soft w samochodzie i jaki OS w LG G3?

Opublikowano
  • Autor

Hej

W aucie mam najnowszy TX-003.005.006, w telefonie Android 5.0. BMW odpisało że faktycznie jest to kompatybilne

Zrobiłem teraz test z Sony Z3 Compact i internet ładnie działa

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Witam

Cały problem tkwi prawdopodobnie w Androidzie 5.0. LG G3 i Nexus 5 z takim androidem nie współpracują przy wymianie danych. LG G2, Sony Z3 Compact i Nexus 4 z androidem 4.x.x działają bezproblemowo

Pozdrawiam

Opublikowano

Czy ktoś ostatnio kto jest posiadaczem iPhone'a 6 robił update softu na NBT :

MN-2.255.60, TN-2.255.62 (plik UPD05062)

i pięknie przestała działać aplikacja BMW Connected. Po prostu nie chce wykryć telefonu. Musiałem zrobić powrót do poprzedniej wersji a mam jakąś 2.079 i tam wszystko działa. Ktoś coś też tak ma?

Opublikowano

A tą wersję też mogę ściągnąć z bmw.com/update z jednym ale :

"Update for vehicles with production date from July 2012 to February 2014"

a mój jest po February 2014

To coś zmienia?

Zresztą ten plik to Software update (TN-2.34.1) albo i niższy a ja obecnie mam 2.79.x

Opublikowano
  • Autor

Witam

Takie poboczne pytanie: orientuje się ktoś może co oznacza opcja przy telefonie "telefon dodatkowy"?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Możesz mieć jednocześnie podłączone po BT dwa telefony (nie sparowane, ale podłączone).

Dla mnie to mega zaleta zestawu głośnomówiącego BMW.

Jeden z dwóch podłączonych wskazujesz jako główny, drugi jako dodatkowy.

Opublikowano
  • Autor
OK, ale zatem jaka jest różnica głównego od dodatkowego?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Np. taka, że jak wykonujesz połączenie telefoniczne - to domyślnie jest wykonywane przez telefon główny.

Chyba, że przed wybraniem "Połącz" wymusisz skorzystanie z telefonu dodatkowego "Opcje"->"Przez"

Co innego jak wybiera się połączenia za pomocą przycisku słuchawki na kierownicy (lista ostatnio wybieranych połączeń) - wtedy połączenie nawiązane zostanie z telefonu, z którego pochodzi numer na liście.

Opublikowano
  • Autor

A czy jeśli telefon główny nie będzie obsługiwał transferu danych a dodatkowy tak to również takie dane zostaną pobrane z dodatkowego?

Pozdrawiam