Skocz do zawartości

e61 535d 2005 kombi jaka akcyza?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jaka wyjdzie akcyza sprowadzonego e61 535d z niemiec? Jaka bedzie wycena wedlug eurotaxu w urzedzie celnym? Jaka cene wpisac zeby sie nie przyczepili w urzedzie ?
Opublikowano

Zapłacisz 18,6 % od wartości z faktury. Jak masz wartość mocno zaniżoną to wezmą z książki.

Zawsze możesz zrobić wycenę przez rzeczoznawcę ( opłaca się jak auto ma jakieś uszkodzenia) ale przelicz czy się opłaca czy nie lepiej zapłacić kwoty podatku jaka wyszła.

Co do wartości to przydały by się jakieś informacje o aucie.

Opublikowano
Cenę jaką wpiszesz taka będzie nie będą się czepiać i tak wezmą średnią z książki :wink:
Opublikowano

Ja ostatnio przerabiałem ten temat. Auto to 530d 2008rok.

Co do wyceny auta, kwoty w eurotaxie podobne są do tych co oferują ubezpieczyciele. Wejdź na axadirect i tam wylicz mniej więcej swoje auto. Od tej kwoty możesz zjechać do 33% z tego co się orientowałem w UC. Na te 33% składa się akcyza + podatek jakiś tam. Ja osobiście miałem oryginalną fakturę na 8 tysięcy euro +-40% mniej niż cena rynkowa według ubezpieczyciela, dodatkowo posiadałem potwierdzenie z banku przelewu za auto itp jakby się czepiali. Ale wszystko przeszło bez najmniejszego problemu. Więc myślę że do 40% jak zjedziesz z fakturą nie będzie problemu. Dodatkowo niektórzy piszą na fakturze/umowie do poprawek lakierniczych, stuki w silniku itp. Nie pisz żadnych głupot że nie masz pół auta bo mogą Ciebie wezwać na wycenę auta i wtedy zonk bo okaże się że auto całe i dowalą z górnej półki.

Opublikowano
Adnotacje o uszkodzeniach na umowie i ma przegladzie gosc taryfy ulgowej stosowac nie bedzie. Mozna miec 2 umowy...jedna na przeglad bez adnotacji a druga z adnotacji na "clo". Mozna miex umowe i osobno protokol z opisem stanu a na przefladzie protokolu nie polazywac by nie kusic...takttk jest wiele

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251

Opublikowano
Zgadza się taktyk jest wiele ale za akcyzy ostatnio UC się biorą ostro. Pracuje w wydziale komunikacji i wiem że w tym roku było już więcej zapytań z UC niż w ubiegłym roku w sprawie pojazdów i akcyz od nich zapłaconych. Więc lepiej nie kusić losu i nie przekładać dwóch umów bo kiedyś ktoś może się do tego doczepić. Ale każdy robi jak chce.