Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Niedawno zakupiłem sobie autko widoczne na zdjęciu oraz w opisie.

Blacharka - O.K.

Silnik - O.K.

Elektryka - O.K.

Stan aktualnie BDB !

Dlatego postanowiłem trochę dopieścić swoje cacuszko.

Planuję zakupić coś z Car Audio

Aktualnie posiadam

- Radio Alpine CDE 180RR

- Skrzynia Basowa JBL GT5-12 (275W RMS a szczytówka 1100W)

- Wzmacniacz AudioMedia 1300.5 - 1300W (póki co sama skrzynia podpięta)

Przy zakupie samochodu głośniki pozostały seryjne, które mi nie dają zbyt dużej satysfakcji.

Z tego co mi wiadomo z przodu są głośniki 130mm a z tyłu w półce 100mm.

I teraz nasuwa mi się parę pytań do was drodzy forumowicze !

1. Powiedzcie mi proszę czy jest gdzieś jeszcze miejsce na głośniki żeby nie modyfikować tapicerki?

2. Jak zrobić by z tych 130mm i 100mm wmontować większe głośniki? (Słyszałem o tych dystansach, że się daje, ale nie mam o tym bladego pojęcia)

3. Czy jeżeli chciałbym większy głośnik, to muszę się też liczyć, że będzie ostro wystawał z tapicerki np w drzwiach po włożeniu w/w dystansów?

4. Czy założenie z tyłu na półkę tzw. jajek wchodzi też w grę?

5. Czy z tyłu w boczkach też można jakoś zamontować głośniki ?

To chyba tyle :) Bardzo byłym wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł również coś dobrać do moich powyższych pytań (głośniki, dystanse itp)

Pozdrawiam i liczę na pomoc !

:)

Opublikowano

Siemanko, co do tylniej polki jest dystans dzieki ktoremu mozesz zalozyc owale w miejsca seryjne, Z przodu 130 sopokojnie moze wystarczyc pod warunkiem, ze dobrej firmy. Pytanie jeszcze jedno czy zamirzasz glosniki montowac pod wzmacniacz czy do radia.

Edit:

w boczki mozesz wstawic ale bedziesz musial przeprowadzic kable oraz podziurawić plastiki, 4 dobre glosniki + tuba zapewnia dobry dzwiek.

Opublikowano
A w boczkach będzie miejsce na te glosniki? Nie trzeba będzie jakiegoś wygluszenia czy coś ?
Opublikowano

zalezy co chcesz uzyskać z dzwieku. Wygluszenie plus zmiana głosników plus zmiana radia na takie co daje wiecej mocy znacznie poprawi jakość dzwieku.

Najlepiej zestaw odseparowany na przód czyli 2 wysokotonowe, 2 sredniotonowe. Tył polecam przyciszyc lub w ogole wyłączyć. Dzwiek z obu stron bedzie gorszy.

Potem możesz dać wzmacniacz co juz w ogole poprawi dynamike.

Nie wiem jak w e36 są mocowane głosniki ale powinny być na sztywno przytwierdzone do nieruchomych elementów. Czyli jeśli głosnik w drzwiach jest przymocowany do boczka to trzeba to przerobić zeby był do drzwi.

Wygłuszenie matami specjalnymi, wersja tańsza też dobra to mata dekarska do kupienia w sklepach budowlanych jak obi czy castorama. Za jakieś 150zł wygłuszysz przednie drzwi bez problemu.

Poczytaj po forach car audio. No i wszelkie elipsy, czy podwójne glosniki to niestety słabo grają.

szukam